Waterkrachtcentrales: visvriendelijke turbines bestaan niet (video)

6876
10 feb 2017

Duurzame energie is hot, en waterkracht dus ook. Maar hoe ‘schoon’ is de energie van waterkrachtcentrales die grote aantallen vissen verhakselen? Wat Sportvisserij Nederland betreft is dit geen 'groene' maar 'rode' stroom. Er kleeft bloed aan; vissenbloed. Zo blijkt ook uit de trieste video in dit bericht.

Sportvisserij Nederland ageert al lang tegen het in bedrijf zijn en de nieuwbouw van waterkrachtcentrales. Op 1 september 2016 vond in Utrecht bij de meervoudige kamer van Rechtbank Midden-Nederland de behandeling van het beroepschrift van Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Limburg, Visstandverbetering Maas en VBC Roerdal plaats in de zaak om de bouw van een waterkrachtcentrale in de Maas bij Borgharen.

De zaak is dermate complex dat de Rechtbank de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak heeft gevraagd om een aantal vragen voor haar te beantwoorden. De diverse partijen zijn in de afgelopen tijd gehoord en op 14 februari a.s. zal de zaak verder worden behandeld door de Rechtbank.

Visvriendelijke turbines bestaan nog niet


Momenteel bestaan er eigenlijk geen turbines met visgeleidingssystemen die voldoende visveilig zijn. Sportvisserij Nederland is daarom ook bezig om met andere NGO’s, zoals Wereld Natuurfonds, een coalitie te vormen tegen visonvriendelijke vormen van waterkracht in Nederland. Deze vorm van groene energie met een rood randje is bepaald niet duurzaam. Jaarlijks sterven vele duizenden schieralen in het Rijn- en Maassysteem aan de gevolgen van passage door een turbine.

Schieralen zijn de meest waardevolle alen uit de populatie, die net aan hun lange reis naar de Sargassozee zijn begonnen om daar de eieren af te zetten. Dode schieralen worden ook regelmatig aan de oever van de grote rivieren in Nederland gevonden. Zie hieronder een video met stervende schieralen bij een waterkrachtcentrale bij Schaffhausen:



Sportvisserij Nederland hoopt dan ook dat de bouw van de waterkrachtcentrale bij Borgharen niet door zal gaan en dat bij bestaande centrales afdoende maatregelen worden genomen om dit soort misstanden te voorkomen.

-> Lees meer in het dossier 'Waterkracht: rode stroom'

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.