Gratis VOG en het voorkomen van seksueel misbruik van jeugdigen

5031
14 mrt 2017

Seksueel misbruik van jeugdigen komt binnen verenigingen zelden voor, maar als het voorkomt heeft het een grote impact op de slachtoffers, maar ook op de vereniging. Door een aantal preventieve maatregelen is seksueel misbruik binnen de vereniging (zo goed als) te voorkomen.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 

Een belangrijke eerste stap is om vrijwilligers die met jeugd werken, te verplichten een VOG aan te vragen. Dankzij het lidmaatschap bij NOC*NSF kunnen (vrijwilligers van) hengelsportverenigingen deze verklaring gratis aanvragen via Sportvisserij Nederland. Hierna zal het ministerie van Justitie een verklaring afgeven (of niet wanneer de betrokken persoon in het verleden veroordeeld is geweest voor een zedendelict).

De VOG geeft dus geen garantie dat een vrijwilliger in de toekomst geen zedendelicten zal plegen. Wanneer iemand echter in het verleden voor een dergelijk feit is veroordeeld, kan een vereniging deze persoon beter niet laten werken met jeugdigen. De kans op herhaling bij een zedendelinquent is groot.

Een vereniging kan aansprakelijk worden gesteld, wanneer een vrijwilliger ontucht pleegt met een van de leden, zeker wanneer dit voorkomen had kunnen worden. Dit geldt ook wanneer bijvoorbeeld een jongen van 18 jaar seksueel contact heeft met een meisje van 15 jaar van dezelfde vereniging.

Gratis VOG en aanvullende tips

Lees in dit infoblad hoe vrijwilligers van jouw vereniging via Sportvisserij Nederland gratis een VOG kunnen aanvragen. Ook lees je hier wat je als vereniging nog meer kunt doen om de kans op seksueel misbruik van jeugdigen binnen je vereniging te voorkomen. Met behulp van de website www.inveiligehanden.nl kun je als vereniging je eigen stappenplan opstellen om in jouw vereniging
seksueel ongewenst gedrag en seksueel misbruik zo veel mogelijk te voorkomen.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.