Forel uitgezet in Lauwersmeer (video)

5726
04 apr 2017

Vorige week is 650 kg (zee)forel uitgezet op diverse plekken rond het Lauwersmeer. Dit vormt een onderdeel van het project ‘Vissen voor verbinding’: het oorspronkelijke beeksysteem vanaf de bovenlopen in Drenthe (Peizerdiep) tot en met het Lauwersmeer weer als één ecologisch geheel laten functioneren.

Zeeforel is dé ambassadeur van dit project, waarin diverse acties worden uitgevoerd. Zo zijn in het Piezerdiep grindbedden aangelegd en al diverse malen zeeforel-broedjes uitgezet. Uiteindelijk moet dit leiden tot een zichzelf in stand houdende populatie zeeforel in het Lauwersmeergebied. Omdat dit niet binnen enkele jaren gerealiseerd kan worden, worden als ‘blik naar de toekomst’ nu ook grotere forellen uitgezet. Daardoor kunnen sportvissers alvast ervaren hoe het Lauwersmeer als sportvisbestemming in de toekomst hopelijk wordt. Verwacht wordt, dat het meer in de toekomst van grote toeristische waarde kan worden, dankzij de zeeforelvisserij.

Gesloten tijd

Hoewel het Lauwersmeer van grote omvang is, zijn de forellen vaak op specifieke plekken te vangen. Zoeken is daarbij het devies. Let op: sommige delen van het Lauwersmeer zijn niet toegankelijk, en tot de laatste zaterdag van mei geldt het gesloten seizoen voor bepaalde aassoorten (o.a. kunstaas), alleen kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm zijn in deze periode toegestaan.

Bekijk hier een filmpje van de uitzet:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.