Verstandig karpervissen op de randmeren

6233
25 apr 2017

Sportvissers zijn de ogen en oren aan de waterkant. Dat geldt zeker voor karpervissers die vaak langere tijd aan de waterkant verblijven. Misstanden aan of op het water worden steevast als eerste door sportvissers gesignaleerd en doorgegeven aan de controlerende instanties. Sportvissen is ook natuurbeleving, een ijsvogel op de hengel of een duikende visarend maken een visdag compleet.

Besef wel dat natuur kwetsbaar kan zijn. Zeker broedende vogels zijn gevoelig voor verstoring. Dit is ook de reden dat in een dichtbevolkt land als Nederland kwetsbare natuurgebieden — al dan niet gedurende een periode — niet toegankelijk zijn. Zo zijn delen van de randmeren beschermd natuurgebied vanwege de vele vogels die hier overwinteren of in het voorjaar broeden.

Ook een deel van het ondiepe Eemmeer is aangewezen als speciale beschermingszone waar je niet mag komen. In dit gebied bevinden zich een aantal eilandjes die speciaal zijn aangelegd als broedplaats voor diverse vogelsoorten. Deze eilandjes mag je niet betreden. Ook mag je hier niet met een boot komen. Dit beschermde gedeelte wordt aangegeven met grote gele boeien en op de genoemde eilandjes staan gele verbodsborden.

Flinke bekeuringen

Het is natuurlijk heel verleidelijk om vanaf zo’n eilandje op karper te vissen. Dat mag echter niet en de bekeuringen zijn niet mals. Neem daarbij dat er actief wordt gecontroleerd en de kans dat je tegen een bekeuring aanloopt — en je zorgvuldig geplande sessie in het water valt — zeer groot is. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je met de VISpas op deze wateren volle bak op karper kunt vissen.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.