Parasitaire worm bestuurt vis na binnendringen oogbal

4583
09 mei 2017

Vanuit het vissenoog zorgt een jonge parasiet ervoor dat zijn gastheer veilig is. Maar zodra de parasiet rijp is voor voortplanting doet deze er alles aan zijn vis in de bek van een vogel te laten belanden.

De levenscyclus van de platworm Diplostomum pseudospathaceum vindt plaats in drie verschillende dieren. Het leven van een platworm begint in de darmen van vogels. Daar planten de parasieten zich voort, waardoor de eitjes in de poep van de vogels belanden. De vogelflatsen komen vaak in het water terecht, waar larven van de platworm uit de eitjes kruipen.

De larven infecteren vervolgens zoetwaterslakken om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Na verloop van tijd verlaten ze de slak en gaan ze op zoek naar een nieuwe gastheer; een vis. De platwormen dringen binnen in de huid van een vis en reizen door naar de lens van het oog. Daar groeien ze verder, tot een vogel de vis eet en de parasiet zich weer kan voortplanten in de vogeldarmen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide