Eerste resultaten spiegelkarperonderzoek Noord-Willemskanaal bekend

4822
17 mei 2017

Deze hele week is het de Week van ons Water en zijn er verschillende activiteiten waarbij vissen tellen centraal staat. Het tellen van vissen en melden van vangsten kan een nuttige bijdrage leveren aan onderzoek naar visstanden en migratiepatronen. In het Noord-Willemskanaal loopt bijvoorbeeld al twee jaar een project waarin spiegelkarpers worden gezenderd en gemerkt en de eerste resultaten zijn nu bekend.

In de afgelopen twee jaar zijn in het Noord-Willemskanaal 480 karpers uitgezet waarbij een klein deel is voorzien van een inwendig zendertje. Met hydrofoons die op diverse plaatsen in het kanaal staan, kunnen deze vissen worden gevolgd. Op die manier ontstaat een goed beeld van het migratiegedrag en de ontwikkeling van de vissen.

Daarnaast hebben alle spiegelkarpers ook een uitwendig merkje gekregen aan de linkerzijde net naast de rugvin. Hierop staat een uniek nummer zodat sportvissers die een karper vangen, dit kunnen nummer doorgeven aan Sportvisserij Nederland. Dankzij de terugvangsten krijgen we aanvullende informatie over dit project.

Interessante resultaten

Inmiddels loopt het project al twee jaar en zijn de eerste resultaten bekend. De karpers worden regelmatig teruggevangen door sportvissers en de vissen groeien goed. De meeste gezenderde karpers doen het goed en laten zich regelmatig zien op de ontvangers. Dit levert hele leuke gegevens op over het migratiegedrag van de vissen. Individueel zit er een groot verschil in het trekgedrag van de vissen.
   
Een leuk voorbeeld van een migratieroute is vis nummer 22330. Deze vis is uitgezet in het Noord-Willemskanaal, en is vrij snel doorgezwommen naar het Zuidlaardermeer. Vervolgens is de vis gaan pendelen tussen dit meer en het kanaal waarbij behoorlijke afstanden worden afgelegd. De route is te zien op onderstaand kaartje.


Week van ons Water


Wil je ook meedoen aan het vissen tellen tijdens de Week van ons Water? Kijk dan op MijnVISmaat. Op de website van Ons Water zie je bovendien wat er nog meer voor leuke activiteiten zijn te doen tijdens de Week van ons Water.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.