Grootste vissoorten in Europa ernstig bedreigd door overbevissing

5423
30 mei 2017

De grootste vissoorten in de Europese zeeën worden met uitsterven bedreigd door overbevissing, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het gaat vooral om haaien en roggen maar ook om andere grote vissen. Hoe groter de vissoort, hoe ernstiger de dreiging voor uitsterving. Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

Grote vissoorten lopen meer risico om uit te sterven, omdat deze dieren er langer over doen om volwassen te worden. Vaak worden jonge haaien en roggen bijvoorbeeld al gevangen voordat ze zich hebben kunnen voortplanten. Daardoor wordt de populatie steeds kleiner.

Middellandse Zee

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gegevens over meer dan 1000 vissoorten te bestuderen op de Rode Lijst, een wereldwijd overzicht van bedreigde diersoorten. Uit hun onderzoek blijkt dat de meeste vissoorten vooral in de Middellandse zee moeite hebben om te overleven.

Veel roggen, haaien en andere grote vissen doen het bijvoorbeeld nog relatief goed in het noorden van Europa (noordwestelijke deel van de Atlantische oceaan), maar dreigen uit te sterven in de Middellandse zee. Dat komt waarschijnlijk omdat de regels tegen overbevissing in de Atlantische oceaan veel strenger zijn. Ook zijn er relatief weinig vissers actief.

Verspreid

In de Middellandse Zee wordt nog volop gevist en vissers hoeven zich nauwelijks aan quota's te houden. "Het invoeren van regels en de handhaving ervan is te duur, omdat er veel vissers zijn verspreid over een groot aantal kleine havens", verklaart hoofdonderzoeker Paul Fernandes van de Universiteit van Aberdeen op nieuwssite Phys.org.

"Met onze studie zetten dus niet alleen de dreiging voor grote vissoorten in Europa op de kaart, maar ook het overbevissingsprobleem in de Middellandse Zee."

Bron: NU.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.