Met een VISpas is vissen pas écht ontspannen

29037
01 jun 2017

In juni en juli extra controles op ‘zwartvissen’. Meestgehoorde antwoord op de vraag waarom iemand vist: Omdat het leuk en ontspannend is. Maar hoe leuk en ontspannend is het als je behalve op je dobber ook alert moet zijn op VISpascontrole? Simpel, dat is niet relaxed.

Grote pakkans

De kans dat je als recreatieve visser gecontroleerd wordt is reëel: één op de drie sportvissers is eens of meerdere keren gecontroleerd op het bezit van een geldige VISpas. De boete voor vissen zonder pas is minimaal 90 euro. Controles worden uitgevoerd door politie, BOA’s of controleurs van hengelsportverenigingen. BOA’s en politie zijn bevoegd boetes op te leggen (en doen dat ook). In juni en juli – voor veel recreanten de start van het visseizoen – wordt er extra gecontroleerd.

Geld voor VISpas komt goed terecht

De VISpas doet veel goeds voor sportvissend Nederland. Onno Terlouw van Sportvisserij Nederland legt uit: ‘Met het geld dat binnenkomt via de VISpas bevorderen we de vismogelijkheden en behartigen we de belangen van sportvissers. Er wordt gewerkt aan verbetering van de visstand en het viswater, bijvoorbeeld door viswater beter bereikbaar en toegankelijk te maken en door visuitzet. Daarnaast is er aandacht voor natuurbescherming. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders gooien in hun vrije tijd wel eens een hengel uit. Daarvan zijn bijna 600.000 vissers aangesloten bij een hengelsportvereniging. Het sportvissen is dus een belangrijke vorm van recreatie in ons land.’

Mooiste visstekken

De VISpas dient als toestemmingsdocument om te mogen vissen. Met behulp van de digitale Visplanner op visplanner.nl zie je precies waar je wel en niet mag vissen. Terlouw: ‘Het mooie van Nederland is dat ongeveer 90% van het beschikbare viswater is toegestaan voor VISpashouders. Voor 30 à 50 euro kun je het hele jaar door genieten van de mooiste visstekken. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat vissen stressverlagend werkt. Prachtig toch? Maar dat effect valt weg als je op je hoede moet zijn omdat je zwartvist. Iets wat ongeveer een kwart van de sportvissers toch doet. Tegen die groep wil ik zeggen: Voor een paar tientjes per jaar hoef je nooit meer over je schouder te kijken tijdens het vissen.’

  • Een VISpas kost tussen de €30 en €50
  • Je koopt een VISpas via vispas.nl of bij een hengelsportzaak
  • Wie een VISpas aanschaft wordt automatisch lid van een hengelsportvereniging
  • Het geld voor de VISpas wordt o.a. besteed aan verbetering van de visstand en het viswater
  • De boete voor zwartvissen is minimaal €90
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide