Zeeforel in Overijsselse Vecht (video)

5952
28 jul 2017

De inspanningen van Sportvisserij Oost-Nederland en diverse waterschappen om de rivieren en beken in Drenthe en Overijssel weer geschikt te maken voor trekvissen, werpen hun vruchten af. Een onderwatercamera in de Vecht registreerde onlangs een optrekkende zeeforel tussen Zwolle en Dalfsen.

De registratie op camera van de zeeforel is een enorme opsteker voor alle partijen die zich inzetten om de stromende waterlichamen in Drenthe en Overijssel weer passeerbaar te maken voor vissen die migreren tussen de zee en het binnenwater. De plaatsing van stuwen in de vorige eeuw blokkeerde de mogelijkheden voor onder meer de zeeforel om de bovenlopen van rivieren en beken te bereiken. Het gevolg was dat de zeeforel vrijwel niet meer voorkwam in Oost-Nederland.Waddenzee of Lauwersmeer?

De zeeforel die door de onderwatercamera in de vispassage naast de stuw Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen is gefilmd, komt waarschijnlijk via de IJssel uit het IJsselmeer en de Waddenzee. Een andere mogelijkheid is dat de vis is op komen zwemmen via de Drentse beken, die in verbinding staan met het Lauwersmeer. Daar hebben de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe, Sportvisserij Fryslân, waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, gemeente Dongeradeel en de Waddenvereniging de afgelopen jaren zeeforel uitgezet met het doel om de terugkeer van deze zeldzame vissoort te bevorderen.

Bron: RTV Oost

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.