Voornvisserij bij WK Zoet Junioren in Ierland

5144
10 aug 2017

Dit weekend wordt aan het Ierse Inniscarra Lake het WK Zoetwatervissen voor Junioren gevist. Nederland doet met twee ploegen mee – U20 en U25 – en is ter plaatse al volop aan het trainen. U25-bondscoach Nico Bakkernes blikt vooruit.

De Oranje equipe arriveerde maandag bij het Inniscarra Lake in het zuidwesten van Ierland, ten westen van Cork. Dinsdag vond de eerste training plaats. Daarbij waren de vangsten nog matig. “Maar woensdag werd er al ruim drie keer meer vis gevangen langs het parkoers. De matchhengel kon daardoor plaatsmaken voor de vaste stok”, zegt bondscoach Bakkernes.

Het Inniscarra Lake in Ierland vormt het strijdtoneel van het WK Zoet voor Junioren

Vis onder de kant

Omdat het wedstrijdparkoers reeds enige tijd was afgesloten, duurt het volgens de bondscoach even voordat de vis massaal onder de kant arriveert. “Het meer is prachtig, maar wel zo’n 100 tot 300 meter breed met een harde, rotsige bodem en vrij helder water. De vis moet dus echt nog goed op het parkoers komen, al verwacht ik dat dit zaterdag en zondag zeker het geval is”, legt Bakkernes uit. “Verder valt op dat de dieptes langs het parkoers sterk verschillen, van 4 tot 6 meter. De juiste visdiepte bepaalt straks dus de visafstand en die kan per stek verschillen.”

Vooral voorn

Uit de eerste twee trainingsdagen werd duidelijk dat blankvoorns van zo’n 15 cm de hoofdmoot vormen. “Die zijn straks dus bepalend, al worden er ook wel baars, bliek en hybrides gevangen. Bij de U20-ploeg zijn zelfs enkele forellen gevangen, al tellen die niet mee. Ik verwacht in elk geval dat de enkele grotere brasems geen rol gaan spelen”, meent de bondscoach. “We trainen goed en proberen van alles. Al lijkt het af te stevenen op een ‘tempo-visserij’ op voorn, met haakjes 16 en maden of vers de vase als aas – vergelijkbaar met de winterse havenvisserij op voorn. Vrijdag na de laatste training bepalen we definitief onze tactiek”, aldus Bakkernes.


De Nederlandse U-20 ploeg
v.l.n.r.: Eddy Rijken, Collin Besseling, Stefan Hooyman, Nick Eestermans, Berjan Bruggink, Twan Swart, Ron Steijvers

De Nederlandse U25-ploeg
v.l.n.r.: Gerrit Ansing, Jeffrey Bakkernes, Nico Bakkernes, Luciën de Rade, Ramon Ansing, Daan van Berkel
            Dieter Friederichs, Martijn Bakker

Podiumkansen

Voor de U25-ploeg is de top 7 halen de doelstelling. Bakkernes: “Engeland is verreweg favoriet, maar ook Italië, Frankrijk, Hongarije, Tsjechië en de Belgen zijn geduchte podiumkandidaten. Het wordt dus spannend.” De U20-ploeg wordt gevormd door Collin Besseling, Berjan Bruggink, Nick Eestermans, Stefan Hooyman, Twan Swart en coaches Ron Steijvers en Eddy Rijken. De U25-ploeg bestaat uit Ramon Ansing, Martijn Bakker, Jeffrey Bakkernes, Daan van Berkel, Luciën de Rade en coaches Nico Bakkernes en Dieter Friederichs. In de U15-categorie doet Nederland dit WK niet mee. Er doen in het totaal 12 landen mee bij de U20 en bij de U25 13 landen.
Evezet Fishing is de sponsor van beide Nederlandse juniorenteams Zoet.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide