Uitgespoelde snoekbaars kan nu moeilijk terug naar Haringvliet

6795
11 aug 2017

Uitgespoelde snoekbaarzen hebben bij het huidige beheer van de Haringvlietsluizen beperkt kans om terug te keren naar het Haringvliet. Dat blijkt uit onderzoek van VisAdvies en Sportvisserij Nederland.

Uit sonaronderzoek in 1997 bleek dat bij de Haringvlietdam per dag circa 1.000 tot 2.000 kilo aan zoetwatervis naar zee uitspoelt. De meeste van deze zoetwatervissen gaan dood in zeewater. Het ministerie van Economische Zaken verleende daarom decennialang vergunningen aan beroepsvissers om snoekbaars te mogen oogsten aan de zeezijde van de Haringvlietdam.


Overlevingskansen


Toch bestond het vermoeden dat uitgespoelde zout-tolerante soorten (snoekbaars, snoek, karper en baars) wel degelijk goede overlevingskansen hebben. Bij hoge rivierafvoeren van de Rijn is het water aan de zeezijde van de Haringvlietdam brak (soms zelfs zoet) en eerder onderzoek heeft aangetoond dat zeeforel en zalm vanuit zee ook het Haringvliet in kunnen zwemmen.

Recent zenderonderzoek bevestigt dit vermoeden: van de 67 gemerkte snoekbaarzen werd van elf individuen (19%) intrek naar het Haringvliet vastgesteld (Rijnafvoer tussen 1.885 en 3.678 m³/sec). Negen lukte dit via de vissluizen, twee gingen via de scheepvaartsluizen van Stellendam.

Kierbesluit


Uitgespoelde snoekbaarzen moeten dus niet per definitie als verloren worden beschouwd. Het advies is daarom ook de visserij op snoekbaars aan de buitenzijde – met sleepnetten, ook gedurende het gesloten seizoen – te herzien. Het recente zenderonderzoek
maakt onderdeel uit van het Droomfonds Haringvliet en fungeert als nulmeting van het huidige lozingsprogramma Haringvlietsluizen.

Dit zal worden herhaald na invoering van het kierbesluit. De opening in de Haringvlietdam in 2018 betekent dus niet alleen een nieuwe kans voor trekvissen om te kunnen zwemmen tussen zoet en zout water, maar vergroot ook de overlevingskans voor uitgespoelde vissen zoals snoekbaars.

Bron: Hét Visblad sept. 2017
Gerelateerde berichten
10 apr 2017 Kierkoudwatervrees is niet nodig 4657 Op 27 maart 2017 stond er in het Algemeen Dagblad een artikel over sportvissers die de gevolgen vrezen voor de visstand van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen in 2018. Hoewel niet exact te voorspellen is wat het effect zal zijn, stellen visexperts van Sportvisserij Nederland dat de kier voor de visstand veel voordelen biedt ten opzichte van de huidige situatie. 15 mrt 2017 Snoekbaars uitgezet buitenzijde Haringvlietdam 6808 De komende weken worden aan de buitenzijde van de Haringvlietdam zeventig gemerkte snoekbaarzen vrijgelaten door medewerkers van VisAdvies. Dit om meer inzicht te krijgen in de huidige (on)mogelijkheden voor deze en andere zout-tolerante dieren om vanaf de zeekant van de Haringvlietsluizen terug te zwemmen naar het Haringvliet. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet waarbij een coalitie van zes natuurorganisaties werkt aan een natuurlijker Haringvliet en herstel van de trekvisstand. 01 mrt 2017 Nieuwe vlog Droomfonds Haringvliet (video) 6640 In het kader van het Droomfondsproject Haringvliet gaat vlogger Camilla Dreef op stap met tal van mensen die hierbij betrokken zijn. Dit keer krijgt ze een kijkje in de Haringvlietsluizen. 15 dec 2016 Haring in het Haringvliet 5956 Woensdag 14 december is het rapport ‘Van aal tot zalm tussen zoet en zout’ verschenen. Het is een omvangrijke studie naar de visstand in en om het Haringvliet vóór de aanleg van de Haringvlietdam. Naast een historisch overzicht geeft dit rapport ook een doorkijk naar de te verwachten effecten van het kierbesluit.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.