Bootvistips bij slecht zicht

5618
29 okt 2017

Het najaar is een mooie periode om vanuit de boot te vissen. Maar door de dalende temperaturen en koelere nachten kan je weleens verrast worden door mist en slecht zicht. Met de volgende tips voorkom je dat je in de problemen komt.

Onder slecht zicht verstaan we een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op andere vaarwegen. Wil je met slecht zicht varen, dan ben je op de meeste wateren verplicht dit op de radar te doen (let op: je GPS is geen radar). Vaar je zonder radar op een vaarweg in beheer van Rijkswaterstaat – meestal rivieren en kanalen met beroepsscheepvaart – dan dien je bij slecht zicht altijd op een veilige plaats stil te gaan liggen.

Veilig, aangepast varen  

Op andere wateren mag je verder varen, zolang dit veilig kan. Pas in ieder geval je snelheid aan en vaar via de oever of de betonning om te weten waar je je bevindt. Na de vangst van een vis ben je immers snel je oriëntatie kwijt wanneer je midden op het water zit. Schepen met een lengte van meer dan 20 meter zijn verplicht iedere minuut een mistsein te geven. Hoor je die dichterbij komen, zorg dan dat je daarbij uit de buurt blijft.

Koude accu, minder stroom  

Met de koudere maanden in aantocht is het ook verstandig om de conditie van je accu te checken. Bij lage temperaturen zit er minder stroom in een accu dan op een zomerdag. Zorg dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en voor de volle 100% op je materiaal kunt vertrouwen. Houd daarom je startaccu apart van de andere elektrische apparatuur aan boord en loop alles na voordat je het water opgaat.

Varen doe je samen

Voor nog meer info over varen bij slecht zicht, tips over veilig varen en een goede voorbereiding om het water op te gaan check je www.varendoejesamen.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.