Steurentrek in Diergaarde Blijdorp

3911
27 okt 2017

Vanaf 25 oktober trekt de steur tussen rivier en zee in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Met een levendige 3D-projectie en expositie in Diergaarde Blijdorp komt deze trek tot leven. Op deze wijze maken Blijdorp en de partners van het Droomfondsproject Haringvliet bezoekers bewust van de bijzondere, bijna uitgestorven trekvis en de waarde van de terugkeer van deze zeldzame soort in Nederland. In het Oceanium zijn ook de levende steuren te bewonderen.

De steur, de hoofdrolspeler in de expositie, staat symbool voor vele trekvissen die moeten kunnen zwemmen tussen zoet en zout water voor hun voortplanting. In de “voortuin” van Rotterdam zwommen steuren uit zee het Haringvliet op om zich verderop in Nederland en Duitsland voort te planten. De daar geboren jonge steurtjes trokken terug naar zee om er volwassen te worden. Eenmaal volgroeid, zwommen ze weer de rivier op en begon de cirkel opnieuw. Voor de steur, maar ook voor andere trekvissen als de zalm, forel en paling. De steur leefde duizenden jaren lang in Nederland maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood.

Sluizen op een kier

Het Haringvliet is de monding van de Rijn en de Maas en speelt een belangrijke rol in een succesvolle terugkeer van de steur in Nederland. In 1971 zijn rivier en zee van elkaar afgesloten met de Haringvlietdam, maar vanaf 2018 staan de sluizen op een kier. Daarmee is er weer de opening die vissen als de steur nodig hebben voor hun trektocht tussen zee en rivier en andersom. In het Oceanium van Blijdorp wordt nu al een symbolische verbinding gemaakt en zwemmen de zeldzame steuren uit het aquarium via een lichtprojectie tussen rivier en zee.

Terugkeer van de steur

De expositie laat zien hoe belangrijk de opening van de Haringvlietsluizen voor trekvissen als de steur is. In aanloop naar 2018 maakt een coalitie van 6 organisaties ruim baan voor deltanatuur, trekvogels en -vissen met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland werken daarbij aan de terugkeer van de steur in Nederland. Onder andere door jonge steuren uit te zetten.

Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame trekvis te bewonderen is. Een unieke manier om dit indrukwekkende zeldzame dier, dat zich normaliter vooral diep in rivieren en zeeën bevindt, van dichtbij te bekijken. Zodra de steuren in Blijdorp volwassen zijn, worden ze ingezet in het fokprogramma om de steur weer terug te krijgen in de Europese wateren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.