WK Kustvissen in Zuid-Afrika

3179
31 okt 2017

Komende zondag start in Zuid-Afrika, even ten noorden van Kaapstad, het Wereldkampioenschap Kustvissen Dames en Heren. Voor de mannen alweer hun 34e WK, voor de dames de 25e editie.


Namens Sportvisserij Nederland, gecoacht door Arthur van Tienen en assistent Kees Gillissen, bestaat het Oranje herenteam uit Remco Geuze, Rico ’t Mannetje, Frank Peene, Tom van de Pol en Rob Punselie. De namen van de vrouwen – die worden gecoacht door Bennie Wijnings – zijn: Susan Stuijts, Linda van de Velde, Christel Verhage, Sharona de Winter en Clarinda van de Zande.

Training

Op zondag zijn de openingsceremonie en vlaggenparade. Vanaf maandag staat vijf dagen wedstrijdvissen op het programma, waarbij de eerste visdag in het teken staat van de officiële en verplichte training. Alle teams, meer dan twintig, moeten dan acte de présence geven, maar laten daarbij zelden het achterste van hun tong zien. Alle geheimen en belangrijke details zijn immers al tijdens de oefendagen voorafgaand aan het WK bepaald.

Wedstrijd

De eerste wedstrijd is dinsdag van 12.00 tot 16.00 uur, zo ook de tweede en derde wedstrijd op woensdag en donderdag. Alleen op vrijdag, de laatste en doorslaggevende wedstrijd, vist men van 9.00 tot 13.00 uur. Daarna weten we al gauw welk land goud heeft gewonnen, hoe het individuele klassement eruitziet en wie in het Zuid-Afrikaanse visgeweld ten onder is gegaan.

Grote vis

De door de organisatie verstrekte aassoorten bestaan uit 10 harders, een kilo sardine en 500 gram inktvis per deelnemer. Dit zegt genoeg over de sportieve krachtmeting die de deelnemers te wachten staat. We hebben het hier namelijk niet over peuteren op mini-visjes, maar over aanzienlijk grotere vissen. Over diverse soorten grondhaaien van meer dan een meter lang, maar ook allerlei roggen zoals de gitaarrog. Supersterk zijn ook de grote tandbaarzen en snappers. Vissen die doorgaans om dikkere lijnen en grotere haken vragen dan wij bij onze Nederlandse zoute wedstrijdvisserij gewend zijn.

Bij deze ‘thuiswedstrijd’ behoren de Zuid-Afrikanen tot de belangrijke kanshebbers op eremetaal, maar ook de Engelsen staan hoog genoteerd bij de bookmakers. Ook Nederland heeft al meerdere keren laten zien tot de mondiale zeevistop te behoren.
Blijf via www.sportvisserijnederland.nl op de hoogte van het WK Kustvissen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide