Zoekkaart steuren

4920
21 jan 2018

ARK Natuurontwikkeling werkt samen met het Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland aan de terugkeer van de Europese Atlantische steur. Er zwemmen echter ook andere steursoorten in de Nederlandse wateren rond. Daarom is een speciale zoekkaart gemaakt waarmee je de verschillen kunt vergelijken.

De zeldzame Europese Atlantische steur is de grootste vis die in Nederland thuishoort, maar er worden ook wel eens andere steuren aangetroffen. Dat zijn illegaal losgelaten of ontsnapte vijvervissen (exotische, uitheemse soorten). Af en toe wordt er wel eens een steur gevangen door vissers. Omdat kweeksteuren vaak worden aangezien voor de zeer zeldzame, inheemse en beschermde Europese Atlantische steur, heeft ARK tekenaar Jeroen Helmer de speciale zoekkaart ‘Steuren en hun jongen’ gemaakt waarop het verschil tussen de soorten goed is te zien.

Jong en oud 

Op deze door Jeroen Helmer getekende zoekkaart zijn de meest voorkomende steursoorten in Nederland prachtig afgebeeld. Aangezien er een duidelijk verschil is tussen jonge en oudere steuren, zijn deze apart gesorteerd op de zoekkaart. Zo kun je de verschillende steuren snel vergelijken. Mocht je een steur hebben gevangen, zet deze dan na de vangst zo snel mogelijk terug. Maak wel even snel een foto en meld je vangst vervolgens via dit mailadres. of via deze website. Elke vangstmelding wordt beloond omdat deze belangrijk zijn voor onderzoek. De gratis zoekkaart ‘Steuren en hun jongen’ is ook verkrijgbaar als download op de Steuren in Nederland website.

Symbool gezonde delta

De Europese steur is een icoon voor een gezonde delta aangezien hij met zijn lange levensloop van wel zeventig jaar de complete delta – rivier, monding en zee – nodig heeft om te paaien, op te groeien en volwassen te worden. De steur verdween in Nederland door overbevissing en watervervuiling. ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland zorgen, met steun van de Nationale Postcode Loterij onder de vlag van het Droomfondsproject Haringvliet, voor zijn terugkeer.

Dit project heeft een steuntje in de rug gekregen dankzij recent onderzoek naar de paaiplaatsen van steur in de Rijn. Het blijkt dat er in de bovenloop van deze rivier voldoende geschikte plaatsen zijn om te paaien. Het is er diep genoeg, het water stroomt met voldoende snelheid en er ligt grove kiezel op de bodem. Alleen is nog niet duidelijk of de scheepvaart, die daar ook behoorlijk intensief is, een storende factor vormt. In het kader van het herintroductieproject worden de komende jaren ook massaal larven van de steur uitgezet in de bovenloop van de Rijn om ze een plaats te bieden waar ze later als volwassenen naar kunnen terugkeren om zich voort te planten.

Bron: Hét Visblad



Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.