Snoekbaarsslot Groningen Drenthe

13375
20 feb 2018

Met ingang van dit jaar heeft Hengelsportfederatie Groningen Drenthe een lengteslot van 70 cm voor snoekbaars ingesteld. Dit betekent dat snoekbaars groter dan 70 cm onmiddellijk in het zelfde water moet worden teruggezet.

Ook is de gesloten tijd voor snoekbaars uitgebreid met de maand maart. Dit zodat de gesloten tijd voor snoek en snoekbaars gelijk lopen. Met de introductie van de maximummaat van 70 voor snoekbaars trekt Hengelsportfederatie Groningen Drenthe de regels gelijk met Sportvisserij Fryslân dat dezelfde regels hanteert. Deze gelden ook voor het Lauwersmeer, dat op de grens van beide federaties ligt.

Populatie beschermen

Het introduceren van een maximummaat naast de minimummaat van 42 centimeter is gewenst om een succesvollere voorplanting te garanderen. Juist de grote vrouwtjes snoekbaarzen zijn belangrijk voor het voortbestaan van een populatie. Deze vissen dragen meer kuit dat bovendien ook van betere kwaliteit is. Extra bescherming van de snoekbaars is wenselijk omdat deze vis onder druk staat door het helder worden van het water. 


Landelijk invoeren

Het invoeren van een maximummaat is een prima maatregel om het paaibestand extra te beschermen. Daarom zal met alle hengelsportfederaties worden overlegd om te kijken of dit landelijk kan worden ingevoerd. Het streven van Sportvisserij Nederland is namelijk om alle voorwaarden in de VISpas zo uniform mogelijk te krijgen voor heel Nederland. Dat biedt duidelijkheid voor sportvissers en is ook beter te controleren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.