Vislessen in Stekkie Magazine

4266
01 mrt 2018

Vandaag krijgen alle JeugdVISpashouders en geregistreerde jeugdvergunninghouders het Stekkie Magazine in de bus. in dit maartnummer is een complete rubriek besteed aan de vislessen, die jaarlijks op honderden scholen in Nederland worden gegeven. Bij het magazine zijn twee exemplaren van de folder 'Visles op de basisschool' gevoegd en de lezers worden opgeroepen om deze te overhandigen aan de leerkrachten van groep 7 en 8. Op deze manier verwachten we een verdere toename van het aantal aanvragen van vislessen, waardoor ook komend jaar weer duizenden kinderen wat meer leren over de onderwaterwereld en zélf ervaren hoe leuk en spannend het is om te gaan vissen.

Een visles wordt gegeven door vismeesters, die via de cursussen Viscoach en Vismeester door Sportvisserij Nederland zijn opgeleid. De visles bestaat uit een uur biologie in de klas en twee uur visexcursie aan de waterkant. Bij de biologieles leren de kinderen welke vissen in Nederland leven, hoe groot ze worden, wat ze eten, hoe ze onder water kunnen ademen en nog veel meer. Natuurlijk geeft de vismeester daarbij antwoord op alle visvragen die de kinderen kunnen bedenken. Iedereen krijgt een lespakket met zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen. Na het oefenen met de zoekkaart van de vissen kunnen ze bijna alle Nederlandse vissoorten herkennen.


De vismeester gebruikt een PowerPoint presentatie als leidraad voor de biologieles.

De visexcursie

Voorafgaand aan de visexcursie leren de kinderen met behulp van een kunstvis hoe ze een vis goed onthaken. vervolgens gaan ze naar een viswater in de buurt van school om het geleerde in de praktijk te brengen: zelf vissen dus! Hierbij krijgt de vismeester hulp van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging, die de kinderen leren hoe ze goed kunnen vissen en de gevangen vissen met respect behandelen. Na afloop krijgen alle kinderen een tasje met daarin het boekje ‘Leer vissen met de vaste hengel’, een exemplaar van Hét Visblad, een Stekkie Magazine, een flyer over vissenapps, de folder ‘Vissen is cool!’ en een Stekkie sticker. Bij voorkeur geeft de vereniging ze daarbij informatie over een (gratis) jeugdvergunning - aan te vragen via de verenigingswebsite - en een vervolgcursus in de weken na de visles.


Tijdens de theorieles leren de kinderen hoe ze een vis zorgvuldig kunnen onthaken.


Met behulp van de zoekkaart leren ze de veel voorkomende vissoorten herkennen.

Zonder vrijwilligers geen visles

Dankzij de vismeesters en de vrijwilligers van hengelsportverenigingen en federaties hebben we met de vislessen in 2017 bijna 10.000 kinderen bereikt. Zij hebben wat geleerd over de onderwaterwereld, de vissen die daarin leven en de sportvisserij, waarbij ze meer respect voor de natuur hebben gekregen. De meest enthousiaste kinderen zijn vervolgens (meer) gaan vissen en lid geworden van de plaatselijke hengelsportvereniging. Vandaar dat we streven naar een verdere toename van het aantal vislessen, maar dat kan alleen als er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. Om te voorkomen dat een visles niet doorgaat omdat er te weinig vrijwilligers zijn, vragen we voortaan via de scholen de hulp van vissende (groot)ouders. Daarnaast roepen we vrijwilligers van hengelsportverenigingen op om vooral te komen helpen. Het zijn maar een paar uurtjes en het is ontzettend leuk om te doen!


Wat is er nu leuker dan kinderen te leren vissen en oog te krijgen voor de natuur?

Voor wie is de visles bestemd?

De vislessen en het lespakket zijn gericht op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Ook scholen voor speciaal onderwijs komen in aanmerking: in overleg kunnen we dan kijken welke groepen les krijgen en eventueel het niveau aanpassen. Meer informatie en het aanvraagformulier voor een visles (voor docenten) is te vinden op www.vissenschool.nl.

Wil je jeugdvrijwilligers bij je hengelsportvereniging of vismeester worden? Geef je dan op voor de cursus Viscoach via deze pagina.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.