AVG/ GDPR: wat moet mijn vereniging ermee?

1446
28 feb 2018

Je hebt er wellicht al wel eens van gehoord: de Algemene Verordening Gegevensbescherming, afgekort AVG. Voor veel bedrijven en verenigingen is AVG nog een vaag begrip. Desalniettemin is AVG ook belangrijk voor aangesloten hengelsportverenigingen. In dit stuk een introductie.

Wat is AVG?


AVG vervangt de huidige Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en verandert daarmee van een landelijke in een Europese wet. De wet treedt op 25 mei 2018 in werking.

Letterlijk gaat AVG (in het Engels: ‘GDPR’) over de 'bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens'. Globaal komt de nieuwe wet op het volgende neer:

  • De privacyrechten van de eindgebruiker (bijvoorbeeld een lid, vrijwilliger of werknemer van je vereniging) worden uitgebreid.
  • Organisaties krijgen meer verantwoordelijkheid voor het veilig verzamelen, opslaan en verwerken van persoonsgegevens. Ook hengelsportverenigingen.
  • De wet geeft toezichthouders meer mogelijkheden voor handhaving. Boetes kunnen oplopen tot maximaal €20 miljoen.
  • De nieuwe wet vereist ook actie van de hengelsportorganisaties.

Wat te doen?


Elke vereniging moet straks inzichtelijk hebben welke gegevens van welke (groepen) personen, op welke plek(ken) zijn opgeslagen en waarom (doel). Daarnaast moet duidelijk zijn wie toegang heeft tot deze persoonsgegevens (intern en extern) en dat veilig met de persoonsgegevens wordt omgegaan.

Met externe partijen (denk aan ICT-partners) die toegang hebben tot de persoonsgegevens of deze gebruiken, dienen zogenaamde verwerkersovereenkomsten worden opgesteld en ondertekend. Daarnaast moeten onder meer privacy statements worden opgesteld/ aangepast en websites geüpdate met cookiemeldingen, beveiliging en meer.

Centraal zijn zaken in veel gevallen al goed geregeld (HSV Leden is bijvoorbeeld ‘AVG-proof’), maar AVG leidt tot diverse acties voor alle lagen in de hengelsport, ook hengelsportverenigingen.


Veel centraal geregeld


Het voorgaande klinkt als veel werk, maar in veel gevallen worden zaken centraal vanuit Sportvisserij Nederland en via federaties geregeld of gefaciliteerd. Zo is HSV Leden bijvoorbeeld ‘AVG-proof’. Verder wordt gewerkt aan een bruikbare verwerkersovereenkomst en privacy statement en worden binnenkort alle websites die via Mijnhengelsportvereniging.nl worden beheerd, voorzien van versleuteling via SSL (‘https://’).

Op dit moment werkt Sportvisserij Nederland samen met federaties aan een inventarisatie en plan van aanpak. Hierbij vindt ondersteuning plaats door NOC*NSF en wordt gebruik gemaakt van een concreet stappenplan.

Kortom: er wordt veel werk uit handen genomen voor verenigingen.

Wat nu?


Op dit moment is de inventarisatie vrijwel afgerond, vindt afstemming plaats met federaties en worden documenten ontwikkeld. De komende weken zal Sportvisserij Nederland samen met de federaties alle verenigingen voorzien van de benodigde informatie en documentatie.

Houd hiervoor de website en mail in de gaten, en schrijf je in voor de HSV-nieuwsbrief, zodat ook jouw vereniging tijdig aan de slag kan met AVG. Wil je nu al meer weten, kijk dan op deze AVG-website

Neem bij eventuele vragen over AVG contact op met de federatie of mail naar info@sportvisserijnederland.nl.
Gerelateerde berichten
Er zijn geen gerelateerde berichten.
Divide