Migratieonderzoek 70 karpers Markermeer

10319
29 mrt 2018

Sportvisserij Nederland is in maart gestart met een onderzoek naar het verspreidingsgedrag van in het Markermeer uitgezette karpers. Vanuit de Oostvaardersplassen zijn zeventig karpers overgeplaatst naar dit water, waarna hun migratiegedrag wordt onderzocht.

De aanleiding voor dit onderzoek is een noodzakelijke ‘reset’ van de Oostvaardersplassen voor het herstel van de rietvegetatie. Door deze reset wordt het waterpeil ter plaatse met 30 centimeter verlaagd. Daarna is er met een waterdiepte van gemiddeld 60 centimeter onvoldoende ruimte voor het herbergen van de ruim 500 ton vis die er nu rondzwemt. Om een grote vissterfte te voorkomen, zal een deel van de vis worden weggevangen en elders worden uitgezet.

Verbinding andere watersystemen

Sportvisserij Nederland heeft berekend dat een deel van de karpers in het Markermeer kan worden ondergebracht, zonder dat dit zal leiden tot een verslechtering van de huidige visstand en waterkwaliteit. Het Markermeer heeft echter diverse open verbindingen met andere watersystemen. Rijkswaterstaat ziet een mogelijke massale migratie naar de heldere en waterplantenrijke Zuidelijke Randmeren (Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw) als een risico voor de waterkwaliteit aldaar. Om in kaart te brengen in hoeverre de uitgezette karper doorzwemt naar aangrenzende wateren, wordt door Sportvisserij Nederland een test gedaan met zeventig gemerkte karpers.

Verspreiding in kaart brengen

Het onderzoek richt zich op de verspreiding en dichtheid van karper na uitzet in het Markermeer en de aangrenzende wateren. De zeventig vissen krijgen een zendertje ingebracht en daarnaast een uitwendig kenmerk, zodat ze herkenbaar zijn voor beroeps- en sportvissers. Via hydrofoons – die op verschillende plaatsen rond het Markermeer zijn geplaatst – wordt het migratiegedrag in kaart gebracht. Met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de lokale beroepsvissers zijn afspraken gemaakt over een terugzetplicht voor de uitgezette karpers.

Bij de uitzetting was omroep Flevoland aanwezig voor een reportage.

Bron: Hét Visblad
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.