Visionair 47 verschenen

3075
27 mrt 2018

Het vakblad van Sportvisserij Nederland. Visionair is het magazine over biologie en beheer van vissen voor mensen die werkzaam zijn in de waterwereld of hiervoor een bijzondere belangstelling hebben. In dit nummer staan de volgende artikelen:

Laat het water weer stromen.

Europa staat vol oude stuwen en dammen die geen doel meer dienen. Als je ze opruimt, komen ecologische processen razendsnel weer op gang. Damverwijdering is namelijk een van de effectiefste maatregelen om natuurlijke processen en vismigratieroutes te herstellen, blijkt uit onderzoek aan Amerikaanse rivieren. Een nieuw initiatief met Nederlandse wortels - Dam Removal Europe _ wil die aanpak met informatie en voorbeeldprojecten bij veel meer mensen onder de aandacht brengen.

Karpers volgen.

In de Groningse en Drentse kanalen slikt het karperbestand. De laatste uitzettingen zijn van vele jaren geleden. De vis is van groot belang voor de sportvisserij. In 2013 kwam de Karper Sportvisserij Nederland (KSN) regio Groningen en Drenthe met een uitzetplan. De verantwoordelijke waterschappen hadden echter bedenkingen bij dit plan.

Nieuwe wegen naar vismigratie : Innovatiewedstrijd levert oplossingen voor vismigratie in de polder.

Hoe kun je vismigratieknelpunten in poldergebieden het beste aanpakken? Waterschap Amstel, Gooi en Vecht daagde eind vorig jaar via een 'Innovation Challenge' onderzoekers uit om met een nieuwe of betere oplossingen te komen. Deze uitdaging resulteerde in een aantal nieuwe en verfrissende ideeën.

Door de kier heen.

Tot de aanleg van de Haringvlietdam vormde het Haringvliet een belangrijke route voor trekvissen vanuit de Noordzee naar de stroomgebieden van de Rijn en Maas. Door een ander beheer van de sluizen in de dam zullen de mogelijkheden voor vissen om de dam te passeren aanzienlijk verbeteren.

Drempels slechten met beleid; Noordelijke waterschappen geven vissen ruim baan.

Ruim baan voor Vissen. Zo heet het Waddenfondsproject van de vier noordelijke waterschappen en die titel dekt de lading precies. Speciaal aan dit project is dat het hier gaat over vismigratie tussen zoet en zout water en vice versa. En daar ligt nog veel terrein braak. Maar het begin is gemaakt.


Samen delen; Visstandonderzoek Chaamse beken.

In 2016 is de visstand in de Chaamse beken door zowel de Vissenwerkgroep van Mark & Leij als adviesbureau ATKB onderzocht. De gegevens laten zien dat de vangsten, ondanks de afwijkingen tussen de toegepaste methoden, verrassend veel overeenkomsten vertonen. Waterschap Brabantse Delta wil de vangsten van zowel adviesbureaus als vrijwilligers verzamelen om meer inzicht te krijgenin de ontwikkeling van de visstand.

Spierbundel uit de subtropen.

De kweek van yellowtail kingfish van Hollandse bodem komt aardig op gang, net als de levering aan restaurants. De Viswijzer voorzag deze vis in oktober van een groen predicaat. En dat terwijl de eigenlijke megakwekerij van Kingfish Zeeland pas in december klaar is en komend voorjaar in bedrijf komt. Op bezoek bij pioniers in de polder.

Visboot 2.0.

In Nederland wordt het sportvissen in wedstrijdverband steeds professioneler. In de Verenigde Staten is het wedstrijdvissen een discipline die vanuit snelle high tech visboten wordt uitgeoefend. Visboten die je ook in Nederland steeds meer tegenkomt en die zelfs in Fryslân worden gemaakt.Minder, minder, minder (maar dan anders!)

Ik heb een zoon in de puberleeftijd. Ook een dochter overigens maar ik wil het hier even hebben over mijn zoon. Die loopt namelijk in de pubervalkuil die andere ouders van nu ongetwijfeld herkennen. De valkuil van de computergames. Nog niet van echt dramatische proporties maar genoeg voor zijn ouders om zich zorgen over te maken. Je ziet hem in de schoolvrije uurtjes opgeslokt worden door de verleiding van de actie. Voortdurend wil zijn jonge brein geprikkeld worden door spannender en sneller. In de race regen zichzelf en zijn vriendjes.

Zijlijnen:

In de zijlijnen is er aandacht voor baars: geen gruwel van grondel, World Fish Migration day, 21 april 2018 en migratie van schieraal in de Atlantische Oceaan.

Abonnement

Wil je als sportvisser ook eens meer verdiepen in de achtergronden van vis en water? Neem dan vooral een abonnement op Visionair!


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.