Ziekte van Lyme: voorkomen is beter dan genezen

2084
20 jun 2018

In Nederland worden jaarlijks ruim 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Bijna 300.000 daarvan worden besmet met de borrelia (Lyme) bacterie. Sportvissers vormen daarbij een risicogroep.

De teek is een klein, spinachtig beestje dat zich in hoog gras en struiken ophoudt. Daar wacht hij de kans af om zich op een gastheer te nestelen, waarvan hij het bloed nodig heeft voor de voltooiing van zijn levenscyclus. Als gastheer kunnen dieren (klein en groot wild, huisdieren) maar ook mensen fungeren. Sportvissers begeven zich aan de waterkant vaak in het groen en lopen dus kans om door een teek te worden gebeten. Dit vormt een risico, want ongeveer 20-25% van de teken is besmet met de Lymebacterie.

Voorzorgsmaatregelen

Na een tekenbeet ontstaat vaak een rode kring/vlek op de bijtplek of elders op het lichaam – dan heb je 100% zeker de ziekte van Lyme. Maar lang niet alle mensen krijgen of herkennen zo’n vlek, zodat de diagnose Lyme vaak wordt gemist. Het is daarom aan te raden voorzorgsmaatregelen te treffen.

Draag bijvoorbeeld kleding in lichte kleuren die zoveel mogelijk van je lichaam bedekt en vermijd hoog gras en struiken. Neem een goede en veilige tekenverwijderaar mee, gebruik eventueel tekenwerende middelen als Deet en controleer jezelf (en een ander) na een verblijf in de natuur (kleding en hele lichaam). Bestel de tekenpas en voorkomen zo een hoop ellende.


Teek verwijderen

Tref je een teek aan, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een speciale tekenverwijderaar – des te kleiner is de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol, zeep of andere middelen: dit irriteert de teek die door de stress gaat spugen en bacteriën overbrengt.

Desinfecteer het bijtwondje achteraf met alcohol of jodium en noteer de datum en plek van de tekenbeet. Houd deze plek ten minste twaalf weken goed in de gaten. Ga bij twijfel of wanneer het niet lukt om de teek te verwijderen naar de huisarts. Kijk voor meer informatie op de website van de Lymevereniging.

Tekenpas

De tekenpas is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers, biologen en gespecialiseerde artsen en is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal. Bovendien past de kaart gemakkelijk in je portemonnee of in het VISpasmapje van Sportvisserij Nederland. De tekenpas bestel je voor slechts € 3,- in de webshop van Sportvisserij Nederland. Bij besteding van € 20,- of meer ontvang je de tekenpas gratis.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide