Paling onder druk door verborgen miljoenenhandel (video)

16647
20 aug 2018

Dat het met de paling beter gaat is een fabel. De vis, die al sinds 2010 op de Rode Lijst staat, staat nog steeds onder druk. Een onderbelicht, hardnekkig probleem is het grootschalig wegvangen van glasaal (jonge paling) door stropers. De Duitse journalist Marcus Pfeil zocht haarfijn uit hoe dat werkt.

In de reportage komt uitgebreid aan bod hoe de paling leeft, waarom de handel in glasaal zo lucratief is en waar in Europa stropers het meest actief zijn. De journalist stapt zelfs bij een beroepsvisser aan boord om te zien hoe de legale vangst van glasaal in zijn werk gaat. De verdere 'reis' voert langs luchthavens, vismarkten en restaurants wereldwijd tot aan het bord van de consument. Een opbeurend verhaal is het niet, maar compleet en verhelderend des te meer.

Bekijk hieronder de film over deze reportage (voertaal Duits). Het Nederlandse artikel op De Correspondent lees je hier.Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.