EK Politievissen: Nederlander Derksen aan kop in eigen land

4019
07 sep 2018

Aan het Noordhollandsch Kanaal tussen Spijkerboor en Nick wordt momenteel een zeer bijzondere viswedstrijd gehouden. Over twee dagen wordt bepaald wie zich Europees Kampioen Politievissen mag noemen. Vandaag (vrijdag) werd de eerste wedstrijddag gehouden en daarin liet Erik Derksen zien dat het in eigen land uitstekend kan presteren. Met ruim 23 kilo won hij de eerste wedstrijddag en gaat daarmee aan kop.

Aan het EK Politievissen - dat al tientallen jaren wordt georganiseerd - doen 120 deelnemers mee uit zeven verschillende landen. Medewerkers en oud-medewerkers van de politie mogen daaraan deelnemen, mits ze zich via de Nederlandse competitie kwalificeren. "Van de 120 deelnemers komen er 30 uit Nederland. Zij hebben zich in een deelnemersveld van bijna 100 politievissers weten te plaatsen tijden de Nederlandse competitie. Je ziet allerlei rangen en functies aan de waterkant. Zelf ben ik kok bij de politie Den Haag", vertelt organisator Wim Klerks.


Agent Bas Boersma laat zijn eerste gevangen vis zien


Eerste wedstrijddag

Het EK Politievissen bestaat uit twee wedstrijddagen. Op de eerste dag (vandaag) mag er enkel met de vaste stok worden gevist. In het tweede bedrijf wordt de vaste hengel aan de kant geschoven en mag er alleen worden gevist met hengels voorzien van een molen (feeder-, match- en bolognesehengel). Erik Derksen van het team "Netherlands Gelderland" wist met de vaste stok de meeste vis te vangen. Daarmee bleef hij de Engelsman Ian Jones (tweede) en de Duitser Stefan Helmstedt (derde) ruim voor. Kan hij dit kunstje herhalen met de werphengels?


Visserij

Voorafgaand aan de wedstrijd sprak de redactie met Jan Galgenbeld. De politiepensionaris - die in tijdens zijn carrière opklom tot brigadier -  sprak over een goede trainingsweek. "Er werd goed gevangen. Iedereen gaat vandaag zijn visjes vangen en de bonusvissen gaan het verschil maken. Degene die ook brasems weet te vangen gaat een uitstekend EK tegemoet." Hij bleek gelijk te krijgen, wat niet zo gek is met zijn ervaring. "Dit is volgens mij het tiende EK dat ik meedoen. Vorige week heb ik ook nog meegedaan met het Open NK 55+ in Den Bosch. Daar werd ik derde. Wel met veel minder vangst dan hier helaas. Maar ik kijk uit naar de prijsuitreiking op het Topsportgala." Ook tijdens het EK Politievissen presteerde Galgenbeld goed. In het tussenklassement staat hij op een zevende positie.


Oud-brigadier Jan Galgenbeld ontspannen voor de wedstrijd


Tweede wedstrijddag

Zaterdag start de wedstrijd wederom om 10.00 uur. Om 15.00 wordt er gewogen en kan er worden opgemaakt wie zich Europees Kampioen Politievissen 2018 mag noemen. De politiemannen vissen dit Europees kampioenschap allen in hun vrije tijd en op eigen kosten. Pure liefhebberij dus. Uiteraard zijn ze allemaal - ook de buitenlandse gasten - in het bezit van de VISpas.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.