Positie sportvisserij in Europa versterken

4163
10 sep 2018

Sportvisserij Nederland was eind augustus gastheer van de Algemene Vergadering van de European Anglers Alliance (EAA). Op de SS Rotterdam werd besproken hoe de positie van de sportvisserij in Europa kan worden versterkt.

Het belangrijkste onderwerp tijdens de algemene vergadering was de plek van de sportvisserij binnen het Europese gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB). De hengelsport valt binnen de kaders van het GVB, maar heeft geen volwaardige stem in het beleid. Dit terwijl het economische, ecologische en sociale belang van de sportvisserij veelal groter is dan die van de commerciële visserij. Die situatie is niet juist en dient zo snel mogelijk te worden rechtgezet.

Belangrijke stap

Het afgelopen jaar is een belangrijke stap gezet naar volwaardige erkenning van de hengelsportsector. Het onderwerp staat op de agenda voor de komende vergadering van de Common Fisheries Policy. Dit is een mijlpaal op de route naar erkenning en een gelijkwaardige positie binnen het visserijbeleid van de EU. Op de jaarvergadering in Rotterdam zijn een aantal nieuwe onderwerpen aangedragen die in de toekomst een rol zullen gaan spelen in het versterken van de positie van sportvissers in Europa. Een van die onderwerpen is het verband tussen sportvissen en gezondheid en ontwikkelingen op het gebied van vissenwelzijn.Europese belangenbehartiger

Waar Sportvisserij Nederland op nationaal niveau de sportvissersbelangen behartigt, doet de EEA dat in Europees verband. De EAA kent een permanente Zoutwatercommissie waar zeebaars hoog op de agenda staat en een Zoetwatercommissie waar aalscholver, aal en waterkracht belangrijke thema’s zijn. Sportvisserij Nederland is lid van de EAA en heeft een stevige delegatie afgevaardigd naar de jaarvergadering om onze standpunten over te brengen, kennis te delen en ondersteuning te geven inzake de belangenbehartiging van sportvissers in het Europees Parlement en de Europese Commissie. Kijk voor meer informatie over de website van EAA

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.