Paaiende visduivels

7680
24 okt 2018

De meerval of visduivel is de grootste zoetwatervis van Nederland. Deze inheemse vissoort is met een opmerkelijke opmars bezig en is in steeds meer wateren een algemene verschijning. Toch blijft het een geheimzinnige vissoort waar relatief weinig over bekend is zoals bijvoorbeeld over de voortplanting.

Onderwaterfotograaf Janny Bosman is het echter gelukt de paai van Silurus glanis in ons land op de gevoelige plaat te leggen.Het mannetje stoot regelmatig tegen de buik van het vrouwtje om hiermee het afzetten van de eitjes te stimuleren.De eitjes van de meerval zijn rechts op de foto duidelijk waarneembaar.


Beide meervallen draaien regelmatig om elkaar heen. De waterplanten in het nest worden hierdoor geplet.


Tijdens het afzetten van de eitjes blijft het mannetje om het vrouwtje heen draaien. De oranje wangvlek bij het 
vrouwtje is duidelijk te zien.


Het mannetje bewaakt zowel de eitjes en het broed voor een periode van twee weken. Ondanks de broedzorg valt een groot deel van zowel de eitjes als het broed ten prooi aan andere vissoorten als blankvoorn, baars en grondels.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.