Jochem Myjer nieuwe columnist Hét VISblad

7872
27 okt 2018

Hoezeer de vissende cabaretier Jochem Myjer over zijn passie kan vertellen, weten de meeste van zijn fans inmiddels wel. Maar wist je ook al dat hij vanaf vandaag elke maand in Hét VISblad over zijn hobby schrijft? Inderdaad: Jochem is onze nieuwe columnist! Zijn eerste verhaal - over 'blanken' - lees je ook hier.

Voor de redactie van Hét VISblad is het een grote eer dat Jochem als vooraanstaand cabaretier en sportvisfanaat voor ons gaat schrijven. Een verrijking voor het blad is het ook, want met de pen is Jochem minstens zo sterk als verbaal. Dat Jochem bepaald niet vies is van zelfspot, lees je direct terug in zijn eerste column over 'blanken'. Wij lachten ons een breuk en kijken nu al uit naar zijn volgende bijdrage. 

Ter introductie kun je de eerste column van Jochem niet alleen in het blad lezen, maar ook hieronder. Veel leesplezier toegewenst!

Blanken

"Daar krijg je problemen mee", zei mijn vrouw toen ze de titel van deze column zag. "Dat woord ligt tegenwoordig gevoelig." Ik leg haar uit dat blanken het Engelse woord is voor niets vangen als je bent gaan vissen.
   
Mijn ‘leidinggevende’ begrijpt sowieso weinig van mijn liefde voor de hengelsport. "Hoe was het?", vroeg ze na mijn visvakantie aan de monding van de Ebro, deze zomer. "Het was geweldig, maar we hebben niets gevangen", antwoordde ik eerlijk. De laatste keer dat ik haar zo hard heb zien lachen, was toen ik na mijn eerste ijskoude Nieuwjaarsduik mijn zwembroek uittrok.

Blanken. Het gevreesde woord, dat je slechts zelden in dit blad tegenkomt. Iedereen staat maar op de foto met prachtige vissen en persoonlijke records. Toch heeft iedere sportvisser regelmatig geblankt. Zeker als je gaat voor de grotere exemplaren in plaats van aantallen, loop je wel eens tegen een zeperd aan. En helemaal als het een voor jou nieuwe visserij betreft.

Zelf lig ik nooit wakker van blanken. Het is een cliché, maar je leert er juist veel van. Je neemt de zaak – zoals het materiaal, de techniek en aaspresentatie – nog eens onder de loep en maakt de volgende keer meestal een betere keuze. Maar het leukste van blanken is dat het de dagen waarop je wél vis vangt veel specialer maakt. Dat geeft dan nog meer voldoening. Vergelijk het met de eerste aanbeet die je voelt na afloop van de gesloten tijd voor kunstaas. Na twee maanden cold turkey afkicken ben je direct weer hooked.

Waar ik wél van wakker lig? Lossers. Een hengel die krommer dan krom staat, de slip die harder giert dan ooit tevoren en dan opeens valt de lijn slap terwijl de vis zich nog niet heeft laten zien. En dat je vismaat het nog even inwrijft: ‘Dit was vast echt een hele grote’. Dan moet ik trouwens vanzelf meteen weer denken aan de inhoud van mijn zwembroek na die Nieuwjaarsduik.

Jochem Myjer is grappenkoning en visfanaat.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide