Kamerbrede steun voor ruimere bag limit zeebaars

6756
14 nov 2018

Diverse politieke partijen hebben gisteren gepleit voor een ruimere bag limit voor sportvissers die zeebaars willen meenemen. Dit omdat wetenschappelijk is aangetoond dat de invloed van de hengelsport op het zeebaarsbestand veel lager is dan altijd gedacht.

Kamerbrede steun viel de hengelsport gisteren ten deel tijdens debatten van de Nederlandse landbouw- en visserijraad. Jacco Geurts (CDA) pleitte als eerste voor een ruimere bag limit voor sportvissers die zeebaars willen meenemen. Later volgden D66, de PvdA, de SP en de PVV met een vergelijkbare oproep. Bovendien vroeg Frank Futselaar van de SP aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit of zij er zorg voor wil dragen dat de belangen van de hengelsport in Europa volwaardiger behartigd gaan worden.

Klik hier om de hoogtepunten van het debat terug te kijken. 

Hoog tijd voor nieuw beleid

Toen alle rook rondom de zeebaars was opgetrokken, benadrukte minister Schouten in haar antwoord dat Nederland de wetenschap zal volgen. Diezelfde wetenschap laat zien dat de invloed van de hengelsport op het zeebaarsbestand veel lager is dan altijd gedacht. Het is dus een inkopper om de sportvisserijsector een ruimere bag limit te gunnen. Eind november ontvangt de Kamer een reactie van het ministerie van LNV op de voorstellen van de Europese Commissie voor de visserijmogelijkheden in 2019. Deze ruimhartige politieke steun is een mooie opmaat naar het overleg van de Europese Visserijministers medio december in Brussel, waar de koek daadwerkelijk wordt verdeeld.


In deze grafiek van ICES (de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee) wordt de impact van de beroeps- en sportvisserij op het zeebaarsbestand weergegeven.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.