ZeeVISpas verdwijnt per 2019

16969
16 nov 2018

Per 2019 houdt de ZeeVISpas op te bestaan. Had jij afgelopen jaar een ZeeVISpas? In dit bericht lees je precies welke gevolgen dit voor jou heeft.

In 2019 kun je voor hetzelfde bedrag als dat je voor de ZeeVISpas betaalde, een jaar lang van de ‘gewone’ VISpas gebruik maken. Hiermee worden je sportvisserijmogelijkheden flink verruimd.

Aanleiding verdwijnen ZeeVISpas


Sportvisserij Nederland heeft de afgelopen jaren geprobeerd om tot een verplicht document te komen voor alle zeesportvissers. Dit zodat de sportvisserij aan en op zee beter kan worden gereguleerd en de belangen van de zoute sportvissers bij de politiek beter voor het voetlicht kunnen worden gebracht.

De ZeeVISpas had hierin een rol kunnen spelen, maar vorig jaar is na een lang traject gebleken dat het ministerie en de politiek deze wens niet onderschrijven.Kleine groep


Sinds de introductie loopt het aantal ZeeVISpassen jaarlijks terug, tot 2.941 stuks in 2017. Dat is 0,5% van de bij Sportvisserij Nederland aangesloten sportvissers. De kosten van de uitgifte van de ZeeVISpas zijn net zo hoog als de inkomsten. Daarmee is dit een extra administratieve last en een onnodige uitzondering in het visdocumentenstelsel.

De mogelijkheden van het document zitten immers ook in de VISpas. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft daarom het initiatief genomen om de ZeeVISpas af te schaffen, wat de afgelopen maanden door de andere federaties unaniem is goedgekeurd.

Zelfde tarief


De ZeeVISpas was voor de sportvisser een stuk goedkoper dan de VISpas. Om de overgangsperiode soepel te laten verlopen, geeft Sportvisserij Nederland de voormalige ZeeVISpashouders voor 2019 een korting op de afdracht voor de VISpas. Deze korting op de afdrachten wordt verstrekt aan de hengelsportverenigingen die de ZeeVISpas aanboden, zodat zij deze korting kunnen doorberekenen aan hun leden.Tenslotte betekent het verdwijnen van de ZeeVISpas niet dat de zoute sportvisserij nu buiten de boot valt. Sportvisserij Nederland en de aangesloten hengelsportfederaties blijven de belangen behartigen voor de hengelsport in kustwateren en zeegebieden.

Vragen?


Mocht je vragen hebben over de ZeeVISpas of de inhoud van deze brief, lees dan de Veel gestelde vragen op onze website. Staat je vraag er niet tussen, neem dan contact op via vispas@sportvisserijnederland.nl.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.