Wist je dat: naakte exoot

5348
25 dec 2018

De naakte grondel (Gobiosoma bosc) werd vorig jaar bij toeval ontdekt tijdens een vismonitoring in het Noordzeekanaal. Inmiddels is deze exoot daar ook door sportvissers aan de hengel gevangen.

Dat deze voor Nederland nieuwe grondelsoort in het Noordzeekanaal werd aangetroffen, is niet zo vreemd. De exoot komt van oorsprong voor aan de Noord-Amerikaanse oostkust – van Massachusetts tot aan de Golf van Mexico – en is vermoedelijk meegekomen met ballastwater van schepen en bij de haven van Amsterdam in het water terecht gekomen. Dat de vis zich daar thuis voelt is logisch. De naakte grondel leeft voornamelijk in kustwater, brakwaterzones en riviermondingen – en dat laatste is het Noordzeekanaal in zekere zin ook. 

Geen schubben

Zijn bijzondere naam dankt deze grondel aan het feit dat hij geen schubben heeft. In Amerika wordt hij daarom naked goby genoemd, wat letterlijk vertaald naakte grondel betekent. Het visje wordt slechts zo’n vijf tot zes centimeter lang en varieert qua kleur van geel tot bruin. Deze exotische grondel is ook te herkennen aan de zwarte vlek voorin de rugvin en de negen dunne dwarsstrepen op het lichaam. Net als veel andere exotische grondelsoorten heeft ook de naakte variant tot een zuignap vergroeide buikvinnen waarmee hij zich vast kan zetten op bijvoorbeeld stenen. Een opvallend detail bij deze vis is dat de zijlijn ontbreekt. 

Opportunist

Als bodembewoner heeft de naakte grondel vooral wormachtigen en kleine schaaldieren op het menu staan. Maar het is zoals grondels betaamt een echte opportunist en met zijn kleine tandjes durft hij het ook aan om gewonde of dode oesters te verorberen. Wil je de naakte grondel vangen, dan is de aaskeuze dus niet zo’n punt. Belangrijker is dat je met een klein haakje (maat 16-24) vist. Overigens kan het ’s winters wellicht wat lastiger zijn om ze te vangen, want bij lage temperaturen kunnen ze zich ingraven in de bodem om te overwinteren.

Bron: Hét VISblad


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.