Opening Bliek: laat de vogels en vissen maar komen (video)

3807
05 feb 2019

Midden in het Haringvliet heeft het Wereld Natuur Fonds een eiland gebouwd speciaal voor vogels om te kunnen broeden en voor vissen om in de ondieptes te kunnen rusten en paaien. Dinsdag 5 februari is het eiland officieel geopend.

Voor het eerst sinds de permanente afsluiting in 1970 staan de Haringvlietsluizen sinds kort weer op een kier. Hierdoor is weer een open verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee en dat is cruciaal voor trekvissen en vogels. Toch ontstaat dan niet meteen de dynamiek van eb en vloed met zandbanken, die vogels en vissen nu juist zo hard nodig hebben. Daarom heeft WWF een eiland met onmisbare voedsel-, broed- en paaiplaatsen voor vogels en vissen gebouwd. Het nieuwe eiland maakt onderdeel uit van het project Droomfonds Haringvliet, waaraan ook Sportvisserij Nederland deelneemt. 

Bekijk hieronder de korte promo over Bliek.Jonge haring

Zo'n eiland verdient natuurlijk een prachtige naam. Uit bijna 1.000 inzendingen is gekozen voor de naam 'Bliek'. Arjen de Jong uit Amsterdam heeft de naam bedacht. Zijn uitleg: "Een jonge haring noem je ook wel een bliek. Dus hoe noem je een jong eiland in het Haringvliet?... Precies!” Het eiland is een kale zandbank en dat moet ook zo blijven om vogels een goede plek te kunnen bieden. Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap zijn in de toekomst verantwoordelijk voor het beheer en gaan er onder meer voor zorgen dat begroeiing op het eiland geen kans krijgt.

Sternen, zwartkopmeeuwen en visdiefjes

“In het Haringvliet beheren wij vogelgebieden als de Slijkplaat en de Ventjagersplaten, plekken waar jaarlijks grote aantallen vogels verblijven", vertelt Debbie Kamphuis, Directeur Divisie Beleven en Benutten van Staatsbosbeheer. "Het nieuwe eiland Bliek en de ondiepe delen daaromheen zijn een belangrijke uitbreiding in de Delta voor kustbroedvogels en voor opgroeiende vissen. Onze experts verwachten hier in de toekomst diverse soorten kustbroeders zoals sternen, zwartkopmeeuwen en visdiefjes. Samen met de mensen van Hoekschewaards Landschap willen we Bliek ontwikkelen tot een geliefde plek voor vogels en vissen. Bliek is niet alleen een mooie ontwikkeling voor de natuur maar ook een mooie ontwikkeling voor de beleving van toekomstige bezoekers.”


Een visdiefje met tegenlicht (foto: Gerard Bos)

Bijzondere kijkhut

Naast de natuurfunctie heeft het eiland namelijk ook een recreatieve belevingsfunctie. Vanaf 1 mei kunnen natuurliefhebbers het eiland per boot bereiken en een kijkje nemen vanaf een bijzonder vogel-uitkijkpunt gemaakt door Vogelbescherming Nederland. Het eiland biedt een uitstekende mogelijkheid om de bewoners rond en gebruikers van het Haringvliet te laten zien hoe mooi en rijk de monding van Rijn en Maas kan zijn.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.