Fishing World Games 2019 van start

6034
06 feb 2019

Het aftellen is begonnen voor de Fishing World Games, die van 8 tot en met 17 februari in Zuid-Afrika plaatsvinden. Onder de naam ’Team Holland’ strijden maar liefst zeven Nederlandse ploegen mee op de Olympische Spelen van het vissen. De vangsten bij de eerste trainingen ogen veelbelovend.

Van alle grote internationale wedstrijden waaraan Nederland sinds jaar en dag deelneemt, vinden het WK Feeder, WK Zoet Dames, WK Zoet Masters, WK Karper, WK Kust Heren, WK Kust Dames en WK Vliegvissen Masters dit jaar plaats op de World Games. Bij al deze disciplines doet namens Nederland één ploeg mee. Bijna vijftig Nederlandse internationals, bondscoaches en stafleden zijn aanwezig op het toernooi.

WK Feeder

Dat Nederland tot de internationale top van de feedervisserij behoort, is bekend. In 2018 behaalde Nederland nog brons op het WK Feeder Teams in Wit-Rusland en zilver op het WK Feeder in Italië. Bij het WK Feeder Teams in Spanje, in 2017, pakte Nederland goud. In Zuid-Afrika doen Ramon Ansing, Arnout van der Stadt, Theo Leijrik, Marco Hofman, Frank van der Schaft, Ben van Ek, Gerrit Ansing (assistent-coach) en Jan van Schendel (bondscoach) aan het WK Feeder mee.


Marloes Donkers met een fraaie rog, gevangen tijdens het trainen.

WK Zoet Dames

Ook de zoetwaterdames stropen in Zuid-Afrika de mouwen op voor hun WK. Namens Team Holland zijn Anja Groot, Ingeborg Audenaerd, Mandy Swart, Floor Verhoeven, Kira Epping en Wanda de Schouwer geselecteerd. Stefan Verhoeven is de bondscoach. Ook in deze discipline maakt Nederland kans op een hoge notering. Wat te denken van de drie individuele wereldtitels van Anja Groot in 2015, 2017 én 2018 en de zilveren medaille met de ploeg in 2015? Na een vierde plaats op het WK van vorig jaar is de ploeg van Verhoeven gebrand op revanche.

WK Zoet Masters

Sportvisserij Nederland vaardigt eveneens een ploeg af naar het WK Zoet Masters, ook wel bekend als het WK Veteranen. Namens Team Holland zijn Ben Koeyvoets, Ton Post, Cor Kraaij, Eddy van den Hoogen, Willem Raven en Albert Meijer (bondscoach) geselecteerd. In 2017 veroverde de ploeg nog brons in deze discipline en pakte Cor Kraaij individueel eveneens een bronzen plak.

WK Karper

Dankzij een mooie samenwerking tussen Sportvisserij Nederland en De KSN strijdt ook de karperploeg onder de vlag van Team Holland mee op de World Games. Bondscoach Rob Delgijer en zijn assistent Huub van der Lee hebben John Hendriks, Paul Breedveld, Henri Eshuis, Ricardo Eerland, Jesse Feuerriegel, Robbie Sieber, Antonius Oosterbaan en Kevin van der Heijden onder hun hoede.

WK Kust Heren

Niet alleen landinwaarts maar ook aan kust worden in Zuid-Afrika diverse WK’s gevist. Voor het WK Kust Heren staat bondscoach Arthur van Tienen te popelen om zich met zijn team te revancheren voor de tweede plek op het WK in 2017, ook in Zuid-Afrika. Onder zijn toeziend oog zijn individueel wereldkampioen 2017 Frank Peene, Marijn Gabriëlse, Rob Punselie, Michel Mosselman, Johan Rombouts en Kees Gillissen (assistent en reserve) op het strand aan het werk te zien.


Oud-wereldkampioen Frank Peene met een puntgave gitaarrog, gevangen tijdens het trainen.

WK Kust Dames

Ook de vrouwen van het WK Kust Damesteam kunnen zich aan de Zuid-Afrikaanse kust laten gelden. Met de kersverse bondscoach Marcel Noort aan het roer zullen Linda van de Velde, Francis Dane, Marloes Donkers, Christel Verhage, Sharona de Winter-Mol en Ingrid Maranus de Fouw (reserve) er alles aan doe om in Zuid-Afrika het resultaat van 2017 – de bronzen medaille – te overtreffen.

WK Vliegvissen Masters

Tot slot doen er ook drie vliegvisinternationals mee met het WK Vliegvissen voor 50+. Namens Team Holland zullen Ton van Gelder, William de Jong en Marry de Jong hun opwachting maken tijdens de World Masters of Fly Fishing in Zuid-Afrika. In Dullstroom gaan zij op dinsdag en donderdag de strijd aan om de wereldtitel.


Over de Fishing World Games

Tijdens de Fishing World Games, die elke vier jaar plaatsvinden, worden maar liefst zestien wereldkampioenschappen afgewerkt in tien dagen. Elke editie wordt door een ander land georganiseerd. Plaatsen als Vereeniging, Bloemhof, Langebaan, Durban en Pretoria vormen dit jaar het decor van de spelen. De officiële opening is op zaterdag 9 februari in Johannesburg, waarna de eerste kampioenschappen op maandag 11 februari starten. Zondag 17 februari komt het evenement ten einde met de prijsuitreiking van het WK Feedervissen.

Klik hier voor het volledige programma van de Fishing World Games.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.