Zilver en goud bij WK Feedervissen

8086
17 feb 2019

Nederland heeft zilver en goud gepakt bij het WK Feedervissen in Zuid-Afrika. In het stuwmeer achter de Bloemhof Dam pakte de ploeg van bondscoach Jan van Schendel knap het zilver achter nummer één Hongarije en kroonde Frank van der Schaft zich bovendien tot individueel wereldkampioen.

“Het is jammer dat we de eerste plek niet konden vasthouden, maar Hongarije was simpelweg net iets beter dan wij vandaag”, zegt bondscoach Jan van Schendel direct na afloop van de wedstrijd. Toch kijkt hij tevreden terug op de twee weken die hij met zijn ploeg in Zuid-Afrika doorbracht. “We hebben dit WK opnieuw laten zien dat we met ons team tot de internationale top behoren. De jongens hebben keihard gewerkt – vang in vijf uur tijd maar eens een paar honderd karpers in de brandende zon – en een fantastische prestatie neergezet. De titel van Frank springt natuurlijk het meest in het oog en is dik verdiend, maar ik moet de hele ploeg een groot compliment maken”, aldus de trotse bondscoach.

Bondscoach Jan van Schendel volgt de verrichtingen van Frank van der Schaft.

Bliksemstart Oranje

Team Holland schoot bij de negende editie van het WK Feedervissen uit de startblokken. In een weergaloze eerste wedstrijd nestelde Oranje zich direct aan kop door grote aantallen karpers en tussendoor een enkele meerval te vangen. Uitblinkers daarbij waren Frank van der Schaft en Ramon Ansing. Zij wisten met respectievelijk 44 en 42 kilo (goed voor ruim 100 vissen ieder) hun vak te winnen. Ook hun ploeggenoten lieten zich niet onbetuigd en zaten in de buurt van vijftien tot twintig vissen per uur. Door deze mooie moyennes en een eindsprint in het laatste uur van de wedstrijd ging Nederland zaterdag fier aan kop met slechts achttien punten. Op slechts vijf punten achterstand volgde Hongarije dat ook goede zaken deed aan het wedstrijdparcours dat bulkte van de vis.

Zilver met gouden randje

De tweede wedstrijd verliep wat moeizamer voor Oranje. Zo zat Ramon Ansing op een laag nummer in een lastig vak waar in verhouding minder vis werd gevangen. Ook in veel andere vakken liep het op zondag iets minder soepel voor Team Holland. De Hongaren profiteerden daarentegen optimaal van een voor hen gunstige loting en haalden de koploper in het tussenklassement op indrukwekkende wijze in. Gelukkig wist Nederland wel het zilver te veroveren, net zoals vorig jaar op het WK Feeder in Italië. Frank van der Schaft viste bovendien weer ijzersterk en won met 22 kilo (68 vissen, waarvan 40 in de laatste twee uur) opnieuw zijn vak. Met twee formidabele eerste plaatsen legde hij beslag op de wereldtitel in het individueel klassement. Een prestatie van formaat in een veld vol met wereldtoppers in het feedervissen!

Frank van der Schaft kroonde zich in Zuid-Afrika tot de nieuwe wereldkampioen feedervissen.

Sport Fishing World Games

Team Holland bestaat uit Ramon Ansing, Arnout van der Stadt, Theo Leijrik, Marco Hofman, Frank van der Schaft, Ben van Ek (reserve), Gerrit Ansing (assistent-coach) en Jan van Schendel (bondscoach). Het WK Feeder – waarbij met een werphengel voorzien van een voerkorf wordt gevist – was onderdeel van de Sport Fishing World Games, waarbij een groot aantal wereldkampioenschappen in diverse hengelsportdisciplines in één land worden gehouden. Zo vaardigde Sportvisserij Nederland ook teams af naar het WK Zoetwatervissen voor dames, het WK Zoet Masters, het WK Karpervissen en het WK Kustvissen voor zowel dames als heren. Deze ploegen waren in Zuid-Afrika helaas minder succesvol dan de zilveren Feederploeg met een gouden randje.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.