CDA: Waterschappen cruciaal voor sportvisserij

2883
13 mrt 2019

Sportvisserij is de ideale manier om te genieten van de natuur en de omgeving. Niet voor niks zet het CDA zich in voor een goede waterkwaliteit en gezonde visbestanden, waar sportvissers direct van profiteren. Sportvisserij is een prachtige hobby waar ruim twee miljoen mensen in Nederland regelmatig plezier aan beleven. Maar zij hebben wel een overheid nodig die ze steunt! En ook daarvoor kunnen mensen op woensdag 20 maart naar de stembus. Dan stemt Nederland niet alleen op de Provinciale Staten, maar ook op de Waterschappen. En die spelen een cruciale rol voor de sportvissers. Er valt dus wat te kiezen.

Onze Waterschappen gaan over de waterstand en de kwaliteit van het water. Denk aan natuurlijke oevers en vispassages. Ook is er een gefundeerd beheer nodig met een rechtvaardige verdeling van vismogelijkheden. Daarvoor is handhaving nodig om stropen en onrechtmatig gebruik van vistuig te stoppen. Waterschappen zijn verantwoordelijk voor een goede waterkwaliteit en ecologie in plassen, grachten en sloten. Een gezonde en gevarieerde visstand hoort daarbij. Die ontstaat als de leefgebieden van de vis goed zijn. Daarom wil het CDA dat Waterschappen niet alleen de waterkwaliteit in de gaten houden, maar ook natuurvriendelijke oevers en vispassages aanleggen. Onderzoek naar de visstand hoort daar ook bij. En soms moeten we hard optreden tegen invasieve soorten zoals de Amerikaanse rivierkreeft die plaatselijk de visstand ernstig kan bedreigen.

Natuurvriendelijke oevers vinden vissen niet alleen een schuilplaats, maar ook een plek om op te gedijen, zich voort te planten en voedsel te zoeken. Bovendien zijn zulke oevers belangrijk voor de waterkwaliteit. Hoe meer de natuur zijn gang kan gaan, hoe beter de kwaliteit van het water wordt en hoe beter dat voor de vis is. Het CDA vindt de vispassages ook van groot belang. Als vissen ongehinderd van het ene naar het andere water kunnen zwemmen, blijft de visstand gevarieerd. Daarom moeten gemalen en stuwen visvriendelijke passages hebben. In verschillende Waterschappen zijn er door het Waterschap Visstandbeheercommissies ingesteld. Gezamenlijk wordt er dan gezocht naar onderlinge afstemming binnen het visserij- en visstandbeheer, de bevordering van een gezonde visstand en verantwoorde visserij.

Kortom: een sterk en verstandig Waterschap betekent goed nieuws voor de sportvisserij. Hou daar rekening mee bij de verkiezingen op 20 maart. Er valt echt iets te kiezen!
J.L. (Jaco) Geurts
CDA Tweede Kamerlid
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide