Snoekbaarsburcht (fotoreportage)

4348
30 mrt 2019

Het is voorjaar, de paaitijd voor de snoekbaarzen. Als duiker ben ik op zoek naar kleiblokken en andere harde verhogingen van de bodem in de zoetwaterplas.

Een boomstronk, autodak, kabelhaspel en zelfs een boodschappenkarretje kom ik tegen. Het hoort hier onder water niet te zijn, maar daar trekt de snoekbaars zich nu even niets van aan. Het is een geschikte paaiplek, een zogenaamde burcht. Het mannetje maakt deze paaiplek kaal door met de borstvinnen te wapperen.

En dan is het wachten geblazen. Wachten op een vrouwtje. Dagen, vaak wekenlang en soms ook tevergeefs. Wanneer een geschikte partner is gevonden en de paai succesvol verloopt, verlaat het vrouwtje het nest en begint een zware taak voor hem. Ook nu wappert hij volop met de borstvinnen maar in dit geval om de eieren van vers, zuurstofrijk water te voorzien.

Tegelijkertijd beschermt het mannetje zijn burcht met de eitjes fel tegen alle indringers, groot en klein. Er is maar één signaal wat hij wil afgeven… wegwezen!


Dit is zijn burcht waar hij wacht op een vrouwtje.


Het mannetje beschermt zijn burcht en jaagt zelfs een grote snoek weg.


Hij neemt zijn taak serieus en verjaagt alles wat bij de eieren in de buurt komt.


Dit snoekbaarslarfje is net uit het ei gekomen.


Nu nog kwetsbaar, maar eenmaal volgroeid is de snoekbaars een eersteklas roofvis.


Door het typerende glazen oog van de snoekbaars, wordt deze vissoort ook wel glasoog genoemd.


Bezoek van een soortgenoot.

(Bron: Visionair 51, maart 2019)
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide