Vissenbossen erg succesvol

6742
28 mrt 2019

Veel visvijvers en stadswateren zijn kaal ingericht. Witvis vindt daar vaak weinig bescherming en vormt zo een makkelijke prooi voor aalscholvers en andere rovers. Om de visstand in dit type wateren te verbeteren zijn vissenbossen een prima oplossing.

Het vissenbos komt uit de koker van Visserijservice Nederland. Een vissenbos bestaat uit niet veel meer dan een dubbele rij palen die is 
opgevuld met takken. Tussen die takken ontstaan holtes waarin vis zich kan verschuilen. Kleine holtes bieden vooral beschutting voor jonge vis, terwijl grotere vis zich beter tussen dikkere takken en in grotere holtes kan verschuilen. Vissen vinden in en rondom vissenbossen ook
veel voedsel. Daarbij dienen de bossen als paaigebied.

Effect bewezen


Het effect van de vissenbossen is al regelmatig onderzocht en bewezen. Zo bleek in een vijver in Veenendaal dat meer dan 95 procent van de witvis zich schuilhield tussen de vissenbossen. Daardoor kon veel witvis hier goed overleven, ondanks de op het water aanwezige aalscholvers. Lokale sportvissers werden ook blij van de gezonde witvisstand. Zij gaven aan meer vis te vangen sinds de vissenbossen waren aangelegd.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.