Experiment Zuidelijke Randmeren leeft onder sportvissers

4455
25 apr 2019

Vier jaar lang geen pootvis wegvangen uit de Zuidelijke Randmeren, maar onderzoek doen naar de visstand: wat levert dat op? Op donderdag 11 april kregen sportvissers ruim tijd voor vragen en antwoorden én werden de eerste resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Tijdens de informatieavond over het onderzoek op de Zuidelijke Randmeren in ‘De Haven van Huizen’ kwamen meer dan vijfendertig betrokken sportvissers bij elkaar. Sportvisserij MidWest Nederland gaf een toelichting op de totstandkoming en het doel van dit unieke experiment. Vervolgens presenteerde Sportvisserij Nederland de eerste bevindingen. Met veel belangstelling werd geluisterd naar de eerste resultaten en werden vragen gesteld over het onderzoek en de achtergronden.Onderzoek Zuidelijke Randmeren

De beroepsvisserij en sportvisserij op de Zuidelijke Randmeren (Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw) zijn sinds het najaar van 2018 bezig met een uniek experiment. Vier jaar lang vissen beroepsvissers op deze wateren alleen met fuiken op aal; met hun sleepnetten (de zogenaamde zegen) vissen ze alleen op brasem en blankvoorn in samenwerking met de sportvisserij ten behoeve van monitoring voor het experiment. Alle gevangen vis wordt direct na meting teruggezet. Beroep- en sportvisserij willen binnen het onderzoek open en transparant werken. Daarom lag tijdens de informatieavond de uitnodiging op tafel om zelf komend najaar aan boord te stappen. Een deel van de aanwezigen heeft daar gebruik van gemaakt en gaat het onderzoek en de visserij met de zegen van dichtbij meemaken.

Presentatie eerste bevindingen

De presentatie van Sportvisserij MidWest Nederland en Sportvisserij Nederland tijdens de informatieavond is hier te downloaden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.