Opmars van de zwartbekgrondel gestuit?

12515
24 apr 2019

Dat de diverse exotische grondels na hun verschijning in Nederland sterk in aantal toenamen, zal niemand ontgaan zijn. Er werd door diverse sportvissers al gesproken over een plaag. In sommige gebieden lijkt de opmars echter gestuit en vindt een duidelijke afname plaats. Hoe staat het er nu voor?

In 2004 werd de eerste zwartbekgrondel in Nederland waargenomen. De soort kwam hier terecht door een verbinding van het Donau-systeem met de Rijn. Na een snelle toename zien onderzoeker nu dat de soort op plaatsen lijkt af te nemen of stabiliseert, terwijl ze op andere plaatsen juist nog toenemen of nieuwe gebieden koloniseren.


Lees in de nieuwsbrief 'Kijk op exoten nr 27' (pdf) het interessante artikel van Mark groen van RAVON over de ontwikkeling van de grondel stand in Nederland. In deze nieuwsbrief schrijft Willie van Emmerik van Sportvisserij Nederland hoe exotische grondels de Markerwadden koloniseren.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.