Kijktip: Natuur rond de Afsluitdijk

2976
01 mei 2019

Sinds de voltooiing in 1933 beschermt de Afsluitdijk ons niet alleen tegen de zee, maar blokkeert hij helaas ook de doorgang voor vis. Hoe wordt dat probleem aangepakt en wat voor natuur kun je verder zoal rond de dijk aantreffen? Je ziet het aanstaande vrijdag om 19.35 uur in een nieuwe aflevering van Vroege Vogels op NPO2.

Presentatoren Menno Bentveld en Milouska Meulens laten zich een uur lang bijpraten door onderzoekers die het leven rond de dijk al jaren bestuderen, onder meer aan de hand van tellingen. Zeehonden, trekvogels, reeën, bijzondere vegetatie én dus ook vissen komen voorbij - de natuur rond de zeewering blijkt rijk en divers.

Vismigratierivier

Hoe het vissen vergaat rond de dijk zie je in het item over de Vismigratierivier, een initiatief van onder meer Sportvisserij Nederland. Dankzij deze hypermoderne vispassage moet trekvis zoals glasaal in de toekomst weer de dijk kunnen passeren - een historisch moment. De aanleg start volgens planning in 2020 en neemt drie jaar in beslag.

Na deze uitzending kijk je gegarandeerd anders naar de Afsluitdijk. Kijken dus! Aanstaande vrijdag om 19.35 uur op NPO3.


Bovenaanzicht van de nog te bouwen Vismigratierivier in de Afsluitdijk.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.