Stageopdracht 'schieraal' bij Sportvisserij Nederland

5657
13 mei 2019

Gaat de slechte aalstand jou ook aan het hart en zou je graag meedoen met onderzoek naar deze oer-Hollandse vis? Dan is deze stageopdracht mogelijk iets voor jou!

Zoals je mogelijk weet is de Europese aal (Anguilla anguilla) al jaren een beschermde vissoort. Toch worden jaarlijks honderden dode schieralen en andere vissen aangetroffen langs de oevers van de Waal. Wat daarvan de oorzaak is en hoezeer die sterfte de aalstand beïnvloedt, is nog steeds niet duidelijk. In 2020 en 2021 gaan tientallen vrijwilligers van RAVON en hengelsportverenigingen gegevens verzamelen om de omvang van het probleem in beeld te krijgen. We zoeken twee stagiairs die dit jaar dat project voorbereiden en de benodigde methode en materialen testen.

Over de opdracht

De stage moet antwoord geven op de volgende vragen:

•Welke strandjes langs de Waal lenen zich het best voor deze studie (vindkans aal, bereikbaarheid en toegankelijkheid)? Je zoekt de locaties deels op kantoor – met behulp van Google maps en/of GIS – en deels met veldwerk.
•Wie moeten toestemming geven om toegang te krijgen tot deze strandjes? Jij inventariseert, wij regelen de toestemming.
•Hoe kunnen we het beste vissterftegegevens verzamelen? En hoe is hierbij de app van telmee.nl te gebruiken (gps-locatie, foto’s, etc.)?
•Hoe kunnen we het beste steekproefsgewijs enkele (dus niet alle) dode vissen verzamelen?
Dit zoeken we samen uit in overleg met een veterinair lab.Duur stage: 2-4 maanden
Vereist: rijbewijs B
Je krijgt een onkosten- en kilometervergoeding en onze bedrijfsauto staat beperkt ter beschikking.

Contact

Is deze opdracht jou op het lijf geschreven? Dan horen wij graag van jou! Stuur je motivatie naar Niels Brevé (breve@sportvisserijnederland.nl, 06-25591607).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.