Uitzet elften

4173
13 jun 2019

Afgelopen week vond voor de twaalfde keer een uitzetting van elftenlarven plaats in de Rijn. Deze actie is inmiddels een traditie; sinds 2008 worden jaarlijks honderdduizenden elftenlarven uitgezet in het kader van de herintroductie van deze soort.

Hans Burgwinkel, voorzitter van de Poller Maigeloog (een speciaal ‘elftengenootschap’) heette iedereen welkom waarna toespraken volgden van onder meer Reiner Gube (voorzitter van het Rheinischer Fischereiverband) en Ursula Heinen-Esser, de Duitse minister van Milieu, Landbouw en Consumentenbescherming. Het laatste woord was voor de burgemeester van Keulen, mevrouw Scho-Antwerpes. 

Alle sprekers noemden het elftenproject een sterk voorbeeld van (inter)nationale samenwerking waarmee de herintroductie van de elft geslaagd is. Sportvisserij Nederland draagt financieel en met onderzoek bij aan dit her-introductieproject.Les in onderwaterleven


Voorafgaand aan de uitzetting kreeg een schoolklas een les in onderwaterleven door leden van het Rheinische Fischereiverband. Vervolgens ging de klas richting het water om dat leven een handje te helpen. De burgemeester van Keulen was uitgenodigd om met de klas een paar honderd elftenlarven los te laten in de Rijn.

Meer uitzettingen


De komende weken worden nog eens honderdduizenden elftenlarven uitgezet in onder meer de benedenlopen van de Sieg en op geschikte locaties in de Duitse deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. Hiermee hoopt het projectteam op een succesvolle terugkeer van volwassen elften over drie tot vijf jaar.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.