Erespelden voor Peter Dohmen en Pierre Bronsgeest

3058
28 jun 2019

Peter Dohmen en Pierre Bronsgeest hebben afgelopen zaterdag de gouden erespeld gekregen voor hun bijzondere bijdragen aan de Nederlandse sportvisserij. Marjan van Kampen, voorzitter van Sportvisserij Nederland, reikte de spelden uit tijdens de Themadag over de toekomst van de sportvisserij in Papenpal.

'Sportvisbladenman' Peter Dohmen trad in 1973 in dienst als onderzoeker bij de toenmalige OVB, waar hij later als voorlichter en PR-man optrad. Na zijn overstap naar VIPmedia, dertien jaar later, voerde hij onder meer de hoofdredactie over Internationaal Sportvissersmagazine Beet en over Zeehengelsport. Dohmen – zelf fervent zeevisser – ontwikkelde zich op social media als een belangrijke spreekbuis voor de hengelsport en in het bijzonder voor zeevissers. Teven was hij jarenlang voorzitter van de in 1971 opgerichte de NCRZ (de Nederlandse Commisie Recordlijst Zeevissen).

Wieg van de Fair

In de hengelsportbladen voelde Dohmen zich zozeer thuis dat hij in 1990 de redactie voor Hét VISblad toegewezen kreeg. Daarmee werd hij de eerste en enige externe hoofdredacteur die het lijfblad van Sportvisserij Nederland ooit heeft gehad. Dohmen stond ook aan de wieg van de Fair for Lure & Fly in Maurik, de grootste buitenhengelsportbeurs in de Benelux. In totaal werkte hij bijna vijftig jaar in de hengelsport.


Peter Dohmen reageert nadat hij zijn erespeld heeft ontvangen.

Mister Beet

‘Mister Beet’ Pierre Bronsgeest begon zijn carrière in de hengelsport bij Vipmedia Publishing & Services, in 1991. Ook bij hem liepen sportvismagazines als een rode draad door zijn loopbaan; Bronsgeest was onder meer jarenlang hoofdredacteur van de hengelsportbladen Beet, Karper en Rovers. Maar hij deed meer. Zo was Bronsgeest meer dan twintig jaar lang organisator van de prestigieuze wedstrijdcompetitie King Of Clubs in Nederland (met Ed Stoop als vaste deelnemer) en schreef hij diverse sportvisboeken, waaronder Zo leer je Vissen en Vissen en vangen met de Wincle Picker, een co-uitgave van hem en Kees van der Zouw. Bronsgeest zat ook jarenlang in het advies- en organisatiecomité van de VISMA.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.