Uitzet stekelroggen met akoestische zenders

3293
10 aug 2019

Eind augustus worden dertig stekelroggen uitgezet in de Westerschelde. De in Utrecht uit het ei opgekweekte roggen zijn voorzien van akoestische transmitters, waarmee na het loslaten in zee hun verspreiding te volgen is voor onderzoeksdoeleinden.

Voor het tweede jaar op rij worden in 2019 gezenderde stekelroggen uitgezet in het kader van het project ‘Haaien en Roggen terug in de Noordzee’. Het projectdoel is om meer inzicht te krijgen in hun kans van overleving en om zo goed in beeld te krijgen of het uitzetten van gekweekte roggen en haaien een bijdrage kan leveren aan het herstel van hun natuurlijke populaties. Alle roggen zijn daarom een maand geleden operatief voorzien van een inwendige transmitter – een zendertje dat een geluidssignaal uitzendt dat wordt opgepikt als ze langs hydrofoons, de ‘ontvangststations’ zwemmen. De zenders blijven circa een jaar actief. De vorig jaar uitgezette gezenderde stekelroggen leverden een grote hoeveelheid gegevens over verspreidingsgebied en overleving. Elke rog heeft in de vleugels ook twee uitwendige gele merkjes, met daarop de website www.sharkray.eu en een code.

Roggen melden

Vang je als sportvisser of beroepsvisser zo’n gemerkte stekelrog, meld deze dan op www.sharkray.eu. Noteer de datum, tijd en locatie van de vangst, de code van elk merk, indien mogelijk ook de lengte en gewicht van het dier en stuur een foto van de vangst mee. Aangezien deze stekelroggen deel uitmaken van een wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door Sportvisserij Nederland in samenwerking met Wereld Natuur Fonds, Blue Linked, Dutch Shark Society, en Wageningen Marine Research, is het de bedoeling om deze vissen na vangst zo snel mogelijk terug te zetten in zee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.