Nederland op podium bij WK vissen

4543
12 aug 2019

Team Holland U20 heeft in het Spaanse Ciudad Real knap het podium gehaald bij het WK Zoetwatervissen voor junioren. Na twee dagen vissen onder een brandende zon pakte de ploeg het brons; Frankrijk werd tweede, Polen eerste. In totaal vingen de jongelingen maar liefst 2.178 vissen met een totaal gewicht van ruim 160 kilo.

“Voor ons voelt dit net als goud”, vertelt een trotse coach Ron Steijvers vanuit de auto onderweg terug naar Nederland. “Mondiaal gezien behoren wij binnen het wedstrijdvissen niet tot de absolute top, en toch hebben we échte favorieten als Engeland en Italië achter ons gelaten. Vooraf had ik blind voor dit resultaat getekend.”

170 vissen per uur

Om mee te doen om de prijzen moesten de teams op dit kampioenschap aan de lopende band kleine meervalletjes vangen – tot wel 170 stuks per uur. Op sommige stukken aan het stuwmeer waren ook carassio’s (een kleine karperachtige) te vangen. Die brachten meer gewicht in het net, maar vereisten ook een iets andere manier van vissen.


Twan Swart aan het werk onder de brandende zon.

Ritme vasthouden

“Dankzij onze trainingsdagen van vorige week wisten we vrij goed waar langs het parcours we die carassio’s konden verwachten”, legt Steijvers uit. “Per visplek bepaalden we vooraf of we erop wilden vissen, of dat we vol voor de katvisjes zouden gaan. Vervolgens was het zaak om aan de gekozen methode vast te houden: je moest echt in een flow komen en je ritme vasthouden om tot grote aantallen te komen – stilvallen was geen optie. En dat alles bij temperaturen van bijna veertig graden en nauwelijks wind."

Ook individueel sterk

Niet alleen Team Holland als geheel, maar ook individuele vissers presteerden in de zinderende hitte boven verwachting. Invaller Dirk Joosten won op dag twee zijn vak met slechts één punt en eindigde in het individuele klassement heel knap als zevende. Nick Eestermans (20) werd zelfs vierde en droeg daarmee - samen met Dirk - flink bij aan het brons voor de ploeg. Team Holland U25, dat met een geheel nieuw team aantrad, behaalde een achtste plek.


Nick Eestermans met zijn wedstrijdformulier. Elk uur wist hij 125 vissen of meer te vangen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.