Vis in het museum

4926
13 aug 2019

Nederland is met zijn talloze waterstromen en lange kustlijn innig verbonden met water en vis. Hoezeer die band ook de Nederlandse kunst en cultuur heeft verrijkt, blijkt wel uit de tentoonstelling Beet! die tot en met november in het Dordrechts Museum loopt.

In het museum is te zien hoe kunstenaars in de voorbije eeuwen vis hebben geportretteerd en gebruikt als religieus, erotisch of satirisch symbool. Niet alleen op schilderijen, maar ook in spotprenten, op tegels en alledaagse gebruiksvoorwerpen komen vissen voor. Zo toont de expositie onder meer een spaarpot in de vorm van Johan en de wallevis.

Diverse thema's

“Nederland heeft zoveel kunst waarin vis een rol speelt, dat het niet eenvoudig was om te kiezen”, vertelt conservator Sander Paalberg van het Dordrechts Museum over de expositie. “We hebben geprobeerd om een doorgaande lijn in de tijd te laten zien. In totaal kwamen we uit op meer dan 175 kunstwerken, die over vijf zalen van het museum zijn verdeeld. De expositie is opgedeeld in diverse thema’s, waaronder economie en identiteit, erotiek en religie.”

Verborgen boodschappen

Van de getoonde kunstwerken bevatten er vele een verborgen boodschap voor de kijker, vertelt Paalberg. “Afgebeelde vissen en vistuig staan soms symbool voor iets totaal anders. Desgewenst leggen we dat uit, maar ons streven is dat mensen zulke boodschappen zelf ontdekken. Daarvoor moeten ze de werken met eigen ogen komen zien.” Bij de tentoonstelling Beet! is een audiotour gemaakt die is ingesproken door Klaas van der Eerden, die naast presentator en cabaretier ook een fervent sportvisser is.

Waal Onder

Ook de familietentoonstelling ‘Waal Onder’, in centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei (Nijmegen), staat voor een groot deel in het teken van vis. Bezoekers leren er alles over de steur. Centraal staat het interactieve spel Swim Fish Swim, waarmee kinderen ontdekken wat voor hindernissen trekvissen zoal op hun tocht door de Waal tegenkomen. Met korte filmpjes helpt visdeskundige Karel Kieuw bezoekers op weg. Deze tentoonstelling gaat op 13 september van start.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.