10.991 kilo afval bij Beach Cleanup Tour (video)

3053
16 aug 2019

Na twee weken en 31 etappes finishte de Boskalis Beach Cleanup Tour gisteren in Zandvoort. Samen met 2.568 vrijwilligers ruimde organisator Stichting De Noordzee de héle Noordzeekust op (van Cadzand tot Schiermonnikooog). Daarbij werd 10.991 kilo afval van het strand verwijderd.

Opvallend dit jaar is dat in Zeeland twee keer zoveel afval werd gevonden ten opzichte van vorig jaar. Ook op de Waddeneilanden is meer afval geruimd dan voorgaande jaren. Vanwege het stormachtige weer is er in Noord- en Zuid-Holland dit jaar wat minder afval gevonden. Bij verschillende etappes was de coöperatie Plastic Fantastic aanwezig om het afval aan het eind van de dag te recyclen en verwerken tot hoogwaardige producten voor de betrokken gemeentes.

Noodzakelijk

Ewout van Galen, onze Programmaleider Schone Zee, geeft aan dat de jaarlijkse opruimactie noodzakelijk is: ''We zijn ontzettend dankbaar dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 10.991 kilo afval niet in zee terechtkomt (in 2018 werd er 11.163 kilo opgeruimd). Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft nodig om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken."

4.935 rietjes en wegwerpbestek

Dit jaar werden rietjes en wegwerpplastic apart ingezameld om aandacht te vragen voor de problemen die dit afval veroorzaakt. In totaal zijn er maar liefst 4.935 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd! Dit afval is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken. Stichting De Noordzee pleit daarom voor aanpak bij de bron, goed afvalmanagement en het voorkomen van zwerfafval door toerisme.

Opruimactie Zuidpier

Sportvisserij Nederland ondersteunt de Beach Cleanup Tour omdat we een schone zee en een gezonde visstand heel belangrijk vinden. Daarom organiseren we dit najaar samen met Stichting De Noordzee een opruimpilot met sportvissers. Binnenkort meer nieuws daarover. Ook hengelsportfederaties en -verenigingen zijn volop actief op dit gebied. Zo organiseert Sportvisserij MidWest Nederland op vrijdagavond 27 september een opruimactie voor de Zuidpier bij IJmuiden. Aanmelden kan via: maikel@smwn.nlOm u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.