Sharkatag infographic - uitkomsten onderzoek

4230
04 okt 2019

Mede dankzij de geslaagde, laatste Sharkatag-editie van afgelopen zomer weten we meer van de gevlekte gladde haai dan ooit. Sportvisserij Nederland heeft de meest interessante bevindingen over dit prachtige dier – zijn menu, gedrag, zwemroutes etc. – nu ook samengebracht in een fraaie infographic.

Als ‘bron’ voor de figuur dienden de gegevens die sinds de start van Sharkatag in 2011 met het haaienonderzoek zijn verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat in totaal al 4.258 haaien een merkje hebben kregen, dat de langst gemeten zwemafstand maar liefst 1.424 km was en dat de dieren zich voortplanten in de Oosterschelde?

Ook de onderzoeksopzet, werkwijze en projectpartners van Sharkatag staan op de infographic vermeld. Check 'm hieronder:


(Klik op de afbeelding voor grote PDF. De infographic is ontworpen door Cooler Media)
Ook DNA onderzoeken


Om onze kennis van de gevlekte gladde haai nóg verder uit te breiden, zullen vanaf 2020 ook zogenaamde ‘vinknipjes’ worden afgenomen bij gevangen exemplaren. Op basis van DNA-analyse is daarmee te achterhalen hoeveel verschillende haaienbestanden er zijn en hoe groot hun omvang is.

-> Meer over Sharkatag

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.