Eerste zand voor Vismigratierivier

3156
11 okt 2019

De aanleg van de Vismigratierivier in de Afsluitdijk is van start gegaan. Bij Kornwerderzand vinden de eerste werkzaamheden plaats die de aanloop vormen voor de opening van de zoet-zoutverbinding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee in 2023.

Kranen en shovels breiden op dit moment de Afsluitdijk een stukje uit met een berg zand aan de Waddenzeekant. Ter hoogte van het Kazemattenmuseum maken ze het werkterrein van de Vismigratierivier. Dit is nodig om ruimte te maken voor het bouwen van een opening in de Afsluitdijk, zodat vissen straks vrij kunnen zwemmen tussen zout en zoet water.

De opening in de Afsluitdijk is een belangrijk deel van de Vismigratierivier, een initiatief van o.a. Sportvisserij Nederland, de Waddenvereniging en It Fryske Gea - mede mogelijk gemaakt door een miljoenenbijdrage vanuit de Nationale Postcode Loterij. Vanaf 2023 kunnen vissen via een kilometerslange rivier ongehinderd van de Waddenzee naar het IJsselmeer zwemmen. Met het eerste zand zijn de voorbereidingen voor de bouw van de Vismigratierivier nu zichtbaar.

Lees hier meer over project Vismigratierivier.
Gerelateerde berichten
14 okt 2019 Vis door de Afsluitdijk (artikel) 6187 Voor de ecologie was de Afsluitdijk een harde klap, maar sinds tien jaar komen er tal van maatregelen die vissen weer doorgang geven: visvriendelijk schut- en spuibeheer, een vispassage en straks ook een vismigratierivier. Kirsten Dorrestijn schreef erover voor het vakblad van Sportvisserij Nederland, Visionair. 24 mrt 2018 Afsluitdijk Wadden Center opent deuren voor publiek 4099 Op zaterdag 24 en zondag 25 maart is het feest op de Afsluitdijk. Dan opent het Afsluitdijk Wadden Center haar deuren voor publiek. Het openingsweekend wordt aangeboden door de initiatiefnemers van de Vismigratierivier, programma De Nieuwe Afsluitdijk en het Afsluitdijk Wadden Center. Bezoekers kunnen van 11.00 tot 17.00 uur kennismaken met het centrum en genieten van een geweldig natuur-dagje-uit. 25 jul 2017 High-tech-rivier door Afsluitdijk (NPO Radio 1) 3866 Om iets aan het slinkende visbestand in het IJsselmeer te doen, zal Nederland een Vismigratierivier in de Afsluitdijk bouwen die nergens anders in de wereld bestaat. Met het project zal een heel nieuw natuurgebied ontstaan. Nieuws en Co sprak er over met projectleider Meinard Bos en betrokken ecoloog Martijn van der Zande. 28 jun 2017 Europa erkent belang van Vismigratierivier Afsluitdijk 4736 De Europese Unie draagt met een LIFE subsidie van 3,5 miljoen euro bij aan de aanleg van de Vismigratierivier Afsluitdijk. Met het subsidieprogramma LIFE steunt de Europese Unie (EU) projecten die een bijdrage leveren aan de Europese natuur- en milieudoelen. Door het toekennen van deze subsidie geeft de EU blijk van erkenning aan het belang van de komst van de Vismigratierivier Afsluitdijk.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.