Houting, kwabaal & rivierprik in Vecht aangetroffen

4904
25 dec 2019

Afgelopen maanden zijn enkele bijzondere vissoorten aangetroffen in de Overijsselse Vecht, tijdens visserijkundig onderzoek voor het project Swimway Vecht, waaronder houting, kwabaal en rivierprik.

(Foto: houting, aangetroffen tijdens het onderzoek)

In dit project werkt Sportvisserij Nederland samen met de waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen, Sportvisserij Oost-Nederland en verschillende Duitse onderzoekspartners. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de migratie van verschillende vissoorten in de Overijsselse Vecht.


Kwabaal, aangetroffen tijdens het onderzoek


Rivierprik, aangetroffen tijdens het onderzoek


Zender


Voor Swimway Vecht worden diverse vissen voorzien van een kleine zender, waarmee de migratie door de Vecht kan worden gevolgd. Naast de hierboven genoemde vissoorten zijn ook Atlantische forel (zeeforel), schieraal en windes gemerkt. Het project duurt nog tot en met 2022.


Atlantische forel (zeeforel), aangetroffen tijdens het onderzoek


Een winde wordt gezenderd

Zo brengen Sportvisserij Nederland en waterbeheerders samen de voornaamste knelpunten in de rivier in kaart. Verder onderzoekt Sportvisserij Nederland hoe goed de bestaande vismigratiemogelijkheden zijn – niet alleen in de zestig kilometer die de Vecht door Nederland stroomt maar ook in de ‘bovenloop’ (zo’n 100 kilometer) in Duitsland.

Doel van het onderzoek is om de migratie van al deze vissoorten te verbeteren, vanaf de bron van de Vecht tot aan de zee en weer terug. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van LIFE IP Deltanatuur.
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.