Nieuw BNRZ-record baars: 56 cm!

21829
07 jan 2020

Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land. Met de vangst van een exemplaar van maar liefst 56 cm schreef hij onlangs het nieuwe BNRZ-record baars op zijn naam.

Thomas ving de vis op een taaie dag waarop de baars nauwelijks wilde bijten – naar zijn idee als gevolg van de hoge waterstand. Toen hij vlak voor zonsondergang met zijn bellyboat nog één laatste drift maakte, kreeg hij alsnog een stevige aanbeet en volgde een pittige dril. Even dacht Thomas zelfs dat hij een snoek had gehaakt. Zijn mond viel open toen de vis in zijn net lag. “Ik heb ook al baarzen van 54 en 55 cm gevangen, maar zag direct dat deze wel eens nóg groter kon zijn”, blikt hij terug.

Record verpletterd

Het bleek inderdaad om een nieuw PR te gaan. Inmiddels is de vangst met behulp van de nodige beelden ook door de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen (BNRZ) als officieel Nederlands record baars goedgekeurd, waarmee het vorige record van 54 cm (uit eind 2016, op naam van Pieter-Bas Broeckx) is verpletterd. Dat Thomas zijn record dik verdiend heeft, blijkt wel uit de vele foto’s van eerdere 'XXL-baarsvangsten' op zijn Instagram en Facebook.


Thomas met zijn recordbaars van maar liefst 56 cm.

Tweede thuis

Om unieke vissen zoals deze recordbaars in Nederland te koesteren, pleit Thomas voor catch & release en voor het ontzien van de baars tijdens de paaitijd, met als ‘piekmaand’ maart. In Nederland krijgt hij daarvoor volop steun, voelt hij zich welkom als sportvisser en kan hij op veel plekken terecht met zijn bellyboat. In zijn thuisland is dat allemaal een stuk lastiger – bellyboaten is in Duitsland vrijwel overal verboden, net als het terugzetten van vis. “Nederland voelt voor mij inmiddels als een tweede thuis”, legt hij uit. “Ik heb hier in de loop der jaren via het vissen geweldige vriendschappen opgebouwd. Dat doet me eerlijk gezegd nog veel meer dan dit record, al stemt het me natuurlijk trots.”

Nog groter?

De prangende vraag tot slot: kunnen ze nóg groter? Thomas denkt van wel. “Uit alles blijkt de laatste jaren dat Nederland hét eldorado is voor grote baars. De vissen worden langer dan ooit. Of ik zelf ooit een nóg groter exemplaar vang, weet ik niet – daarvoor is ook een flinke dosis geluk nodig. Maar dat iemand er nog eens overheen gaat, zou mij niet verbazen.”


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.