Vissenkenners gezocht! (video)

4186
09 jan 2020

Naturalis en het LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) zoeken hulp bij het determineren van vissoorten op bekende en minder bekende schilderijen. De vraag kwam recent ook bij Sportvisserij Nederland terecht. Een bijzonder project waar sportvissers bij uitstek een mooie bijdrage kunnen leveren!

Naturalis en het LUCAS hebben een website ontwikkeld waar vrijwilligers kunnen bijdragen aan het identificeren van vissen op schilderijen van het rijksmuseum en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD). Deze schilderijen bevatten namelijk belangrijke informatie over biodiversiteit en culturele gebruiken.

Ben jij goed in het herkennen van vissoorten? Dan kun je je steentje bijdragen aan dit project, door vissoorten op kunstwerken te identificeren. Misschien vang je wel een vis van een bekende kunstenaar zoals Jan Steen, Jan Breughel of Pieter Claesz en er zitten zelfs 2 schetsen van Rembrandt tussen. Of kom naar de speciale (gratis) bijeenkomst op 12 januari in Leiden (lees onder de video).

Vang jij ze?

Tip: rechtsboven in de website kun je de site op Nederlands zetten. Hieronder zie je een korte instructievideo:Speciale bijeenkomst 12 januari


Wil je meer weten over dit project? Op 12 januari vanaf 12:30 uur is er een speciale bijeenkomst in life science in Naturalis in Leiden. Er zijn 2 spotlight presentaties over het project en je kunt er, onder begeleiding van de wetenschappers, zelf aan de slag met het determineren van de vissen. De toegang tot het Life science gedeelte is gratis. 

Programma 12 januari:


12:30 - 12:50 uur --- Spotlight: Exotische waterdieren in vroegmodern Europa
13:05 - 13:20 uur --- Spotlight: Vissen determineren van oude boeken en schilderijen
13:30 - 14:00 uur --- Zelf aan de slag: Vissen determineren

14:30 - 14:50 uur --- Spotlight: Vissen determineren van oude boeken en schilderijen
15:00 - 15:30 uur --- Zelf aan de slag: Vissen determineren

We zijn er van overtuigd dat er genoeg sportvissers zijn die een handje kunnen en willen helpen!
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.